La ceas de mare sărbătoare, de Ziua Pompierilor din România, zile senine și viață lungă le dorim tuturor. La Mulți Ani!
Anul acesta, de Ziua Pompierilor din România, sărbătorită la data de 13 septembrie, s-au împlinit 175 ani de la memorabila Bătălie din Dealu Spirii, în care 166 ostași pompieri, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat eroic împotriva celor aproape 6.000 soldați ai oștirii otomane.
În cinstea acestui eveniment, începând cu ora 09.00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila, a avut loc o ceremonie militară și o slujbă religioasă.
Pentru profesionalism și rezultate deosebite obținute în activitate, au fost avansați în gradul următor, înaintea împlinirii termenului minim, trei ofițeri și trei subofițeri. De asemenea, pentru rezultate deosebite în activitate au fost citați prin ordin de zi pe unitate 65 ofițeri, maiștri militari, subofițeri și soldați profesioniști.
Între orele 10.00–14.00, porțile inspectoratului au fost deschise pentru brăilenii mari și mici care s-au bucurat să le fie alături pompierilor, la ceas de sărbătoare. La punctele de informare preventivă unde au fost distribuite materiale cu recomandări specifice, iar vizitatorii au avut ocazia să studieze tehnica din dotarea subunităților de intervenție. Totodată, brăilenii au fost informați cu privire la riscurile specifice județului nostru și la modul de comportare în diferite situații de urgență.
La Cimitirul ”Sfântul Constantin” din Brăila a fost depusă o coroană, la mormântul eroului pompier locotenent major post mortem Ioan Martac și flori la mormintele pompierilor plecați spre cele veșnice. Dumnezeu să-i odihnească!
Destinul unui erou
Ioan Martac s-a născut pe 23 martie 1939, în localitatea Mărașu din județul Brăila. A absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi – arma pompieri în anul 1962 și a primit repartiție în cursul aceluiași an la Secția I din Compania de Pompieri Bârlad, în funcția de comandant.
La un an după numirea sa în funcția de comandant al Secției I, pe 23 iunie 1963 izbucnește un incendiu la depozitul Sanepid, în care se aflau produse inflamabile (butoaie de detexan, benzină și petrol). Exploziile au transformat butoaiele metalice în adevărate proiectile și aruncătoare de flăcări și gaze toxice. Casa Copilului, care se afla în imediata vecinătate, era sub amenințarea iminentă a flăcărilor. Pompierii au reușit evacuarea în siguranță a 43 de copii.
Operațiunile de salvare a copiilor și de stingere a incendiului erau conduse în acea zonă de locotenentul major Ioan Martac. Din cauza temperaturilor foarte mari din centrul focarului, un fir electric de înaltă tensiune care traversa spațiul de deasupra flăcărilor s-a rupt și a căzut la pământ. Firul electric a căzut chiar lângă locotenentul Ioan Martac, doborându-l. Aflat în apropiere și văzând ce se întâmplă, caporalul Victor Ivașcu a încercat să-l salveze, dar a fost electrocutat și el. Cei doi au fost transportați la spital însă, în ciuda îngrijirilor medicale, nu au mai putut fi salvați.
Ca o recunoaștere a faptei sale eroice în anul 1995, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de atestare documentară a pompierilor brăileni, la propunerea comenzii Grupului de Pompieri „Dunărea” al județului Brăila, Consiliul Local Municipal a hotărât conferirea titlului de “Cetățean de Onoare”, post-mortem, locotenentului major de pompieri Ioan Martac, fiu al meleagurilor brăilene.
Le urăm și noi luptătorilor cu focul viață lungă și zile senine. La Mulți Ani!