Sunt instalate mai multe portal-monitoare ce detectează radiații gama și neutroni, în punctele de frontieră rutiere, navale și aeriene situate la granița cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova și Marea Neagră
În perioada 11-13 septembrie a.c., Poliția de Frontieră a participat la un exercițiu propus de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii – Administrația Națională pentru Securitate Nucleară, pentru verificarea capacităților operaționale ale instituțiilor implicate, din România.

Exercițiul a fost organizat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și au participat ofițeri specialiști în combaterea infracționalității transfrontaliere din cadrul Poliției de Frontieră Române, lucrători din cadrul Poliției Române, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Serviciului Român de Informații, Autorității Vamale Române, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN) .
Exercițiul derulat în Portul Constanța a constat în detecția radiațiilor, supravegherea și identificarea operațiunilor din punctele de control, menite să stopeze contrabanda cu materiale radiologice. Observatorii americani au concluzionat că au fost utilizate corect echipamentele specializate de detectare radiologică și nucleară, în timpul activităților demonstrative.
Programul Nuclear ”Smuggling Detection and Deterrence” (NSDD) prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiații gama și neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale și aeriene situate la frontiera externă a UE, la granița cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova și Marea Neagră, cât și în aeroporturile internaționale. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, stații de alarmă centrale și stații de alarmă locale. Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA opt autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecție a materialelor nucleare și radioactive, utilizate în combaterea infracționalității transfrontaliere.