Bilanțul: un centru ilegal, un dosar penal și 143 de amenzi, în valoare totală de peste jumătate de milion de lei
Comunicatul Prefecturii Brăila
”La nivelul județului Brăila, în perioada 10 – 16 iulie 2023, au fost controlate un număr de 58 centre rezidențiale publice și private destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, conform unei planificări pe zone realizată împreună cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila.
Inițial au fost incluse în planificare, conform bazei de date a AJPIS Brăila, un număr de 52 de stabilimente, dar, pe parcursul controalelor, s-a impus verificarea separată a tuturor locațiilor, în funcție de domeniul de activitate al centrelor și al autorizațiilor emise pentru fiecare punct de lucru în parte. S-a ajuns astfel la un număr de 57 de locații aflate în evidențele AJPIS, la care se adaugă un centru de cazare depistat că funcționa fără licență și autorizație.
Menționăm că baza de date privind evidența centrelor rezidențiale de pe raza județului a fost pusă la dispoziție și actualizată zilnic de către AJPIS Brăila, instituție care are atribuții în acest sens.
De asemenea, important de precizat că rolul Instituției Prefectului a fost acela de coordonare a activităților, în timp ce responsabilitatea controlului a revenit fiecărei instituții abilitate și cooptate în cadrul acestei acțiuni.
Din totalul de 58 de centre verificate în perioada analizată, 17 sunt centre private (inclusiv cel închis), iar 41 sunt centre publice (dintre care 30 sunt apartamente sau căsuțe de timp familial).
De asemenea, din totalul de 58 de centre verificate (1.306 persoane rezidente):
– 31 sunt centre pentru copii (199 persoane rezidente),
– 15 – centre persoane vârstnice (752 persoane rezidente),
– 6 – centre pentru persoane cu dizabilități (178 persoane rezidente),
– 5 – centre pentru alte persoane dependente – altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități (136 persoane rezidente),
– 1 centru neautorizat (41 persoane rezidente).
Dat fiind numărul mare al acestor furnizori de servicii sociale, au fost constituite două echipe (a câte 10 inspectori) care au intervenit, fiecare instituție realizând controlul în baza legislației și a procedurilor proprii.
Controalele au fost efectuate de inspectori din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila, Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, precum și din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.
În total, au fost aplicate 143 de sancțiuni, dintre care:
– în prima zi au fost aplicate amenzi în cuantum de 297.500 lei,
– în ziua a II-a amenzile aplicate au fost în cuantum de 108.600 lei,
– ziua a III-a – amenzi în cuantum de 68.000 lei,
– ziua IV-a – amenzi în cuantum de 48.000
– ziua a V-a – amenzi în cuantum de 17.400 lei.
Principalele nereguli constatate pe timpul controalelor efectuate la centrele verificate:
– depășirea capacității aprobate în baza licenței (Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice Sfânta Maria – Fundația Eurosperanța)
– angajatorul nu face dovada acordării echipamentului de protecție; nu face dovada autorizării electricianului de întreținere (Cămin pentru persoane vârstnice Veneția)”.
Reprezentanții și angajații azilului clandestin, dar și alte persoane, vor da cu subsemnatul la Poliție, întrucât s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de exercitarea fără drept a unei activități și obținere ilegală de fonduri. În cauză este Asociația Speranța 2015, dar cei 41 de oameni bolnavi au fost găsiți pe strada Mircea cel Mare nr. 135, unde a funcționat Asociația Aura 2010, a cărei președintă este Aura Udrea, văduva interlopului Costache Golea, zis ”Costel Frizeru”. Aura 2010 a avut mai multe azile în Brăila, închise unul câte unul, din cauza neregulilor administrative și a condițiilor inacceptabile în care erau ținuți cei internați.
Cu ocazia noii anchete penale, poate vom afla și ce s-a întâmplat cu dosarul ajuns la DNA, în 2018, în care Aura Udrea și Adrian Ritzinger – director la AJPIS Brăila, la acea vreme, erau cercetați pentru obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu și fals în înscrisuri.