La finele lunii ianuarie, stabilimentul a rămas și fără licența provizorie de funcționare
Un control ”fulger” al inspectorilor de la ISU ”Dunărea” Brăila, a avut loc astăzi, 29 februarie a.c., la Căminul de bătrâni ”Sf. Dumitru”, parte din Asociația ”Dumitru și Virginia”, patronat de omul de afaceri Eduard Constantinescu! Vă reamintim că, anul trecut, în luna iulie, stabilimentul s-a aflat în centrul unui mare scandal, după ce s-a aflat că zeci de bătrâni neputincioși erau ținuți în spatele gratiilor prinse cu lacăt. La vremea respectivă au apărut multe semne de întrebare legate de modul în care comisiile de control interinstituțional, gestionate de Prefectura Brăila, și-au făcut treaba pe teren, tocmai pentru că s-a vorbit despre ”azilul cu gratii” la două săptămâni după ce reprezentanții ISU, ITM, AJPIS, IPJ etc., trecuseră pe acolo. Și asta doar în urma unei sesizări ajunse pe masa prefectului Iulian Timofei! (Citiți articolul aici).
Cert este că cele sesizate s-au confirmat atunci, iar astăzi inspectorii ISU mers din nou în control la azilul de pe Bd. Independenței. Și ce să vezi?! Chiar dacă, între timp, au dispărut gratiile și lacătul, stabilimentul funcționează bine-mersi fără avize și fără autorizație de securitate la incendiu, motiv pentru care patronul a fost amendat cu 50.000 de lei. Așa cum a precizat col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, pentru clădirea în care funcționează Căminul ”Sf. Dumitru” s-a tot încercat obținerea avizelor de funcționare, în baza cărora, ulterior, ar fi trebuit să fie obținută autorizația. Numai că solicitările de avizare au fost respinse de fiecare dată, tocmai pentru că locația respectivă nu respectă regulile de proiectare, stabilite prin lege, pentru destinația în cauză. Principalele probleme rămase nerezolvate: lipsa căilor de evacuare și compartimentarea necorespunzătoare a clădirii care pun în pericol siguranța persoanelor vârstnice cazate acolo.
Să recapitulăm: potrivit actualei legislații, dacă un azil este neavizat și, implicit, neautorizat, din punctul de vedere al securității la incendiu, dar patronii plătesc amenzile, căminul cu pricina își poate continua nestingherit activitatea; mai ales că tot legea permite funcționarea unui centru rezidențial pentru persoane vârstnice, în baza unei licențe provizorii, ce poate fi reînnoită an de an, fix în aceleași condiții de relativă legalitate.
În cazul de față, Căminul ”Sf. Dumitru” a rămas fără licența provizorie de funcționare, la data de 31 ianuarie a.c., dar reprezentanții asociației au depus o nouă solicitare, pentru o altă licență provizorie. Urmează ca în termen de 60 de zile să primească aviz pozitiv sau negativ, de la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.