Pescar: ”Noi, care pescuim cu lanseta pe Dunăre, îi vedem mereu și ne certăm cu ei, de multe ori sar și la bătaie. Sunt mulți ca ei, dar nu se văd pentru că nu se vrea să se vadă, ăștia sunt cei care nu au cotizat. De multe ori se dă ”la curent” supravegheați de poliția de frontieră sau T N”.
La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Postului de Poliție Transporturi Navale Gropeni au depistat, pe fluviul Dunărea, în zona satului Măgureni, comuna Mărașu, doi bărbați, în vârstă de 48 și 57 de ani, ambii din localitatea amintită. În ambarcațiunea din fibră de sticlă a fost găsit un dispozitiv improvizat folosit pentru pescuit cu ajutorul curentului electric, acesta fiind format dintr-un acumulator auto, un transformator și cabluri de alimentare, conectate la un minciog.
Luni, 14 octombrie a.c., polițiștii B.J.P.T. Brăila, sprijiniți de polițiști din cadrul S.R.P.T. Galați, au efectuat trei percheziții domiciliare, pe raza localității Măgureni și au confiscat ambarcațiunea de fibră de sticlă și trei motoare de ambarcațiuni.
În continuare se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 57, alin. 1, lit. a din Legea nr. 176/2024 a pescuitului și resursei acvatice vii.
Unul dintre cititorii noștri a vorbit, în cunoștință de cauză, despre fenomenul care riscă să transforme Dunărea într-un fluviu mort: ”Noi, care pescuim cu lanseta pe Dunăre îi vedem mereu și ne certăm cu ei, de multe ori sar și la bătaie. Sunt mulți ca ei, dar nu se văd pentru că nu se vrea sa se vadă, ăștia sunt cei care nu au cotizat. De multe ori se dă ”la curent” supravegheați de politia de frontieră sau T N”.
Pescuitul cu aparate electrice artizanale afectează tot peștele din aria atinsă de curent, prin vătămarea ireversibilă a funcțiilor organismului, în special a funcției reproducătoare. Cu alte cuvinte, peștii nu se mai pot reproduce și astfel, în ultimii ani, potrivit specialiștilor, populația de pești din apele României s-a redus cu peste 80%.