Anchetatorii îl acuză pe Tudorel Arbunea că a prejudiciat statul cu peste un milion de euro. Arbunea se apără dând vina pe firma de contabilitate și pe proprii angajați. Fostul consilier local și administrator mai este cercetat și într-un alt dosar, în care este acuzat că a bătut un lichidator judiciar
Război total
Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare, ambele în formă continuată.
Din materialul de urmărire penală rezultă că cercetarea penală, în acest caz, a început după un control ANAF, urmat de o sesizare a Agenției Județene a Finanțelor Publice Brăila, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Fiscul reclama existența unor indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală de către reprezentanții societății Diop Security SRL Brăila care, în perioada 2010 – 2016, ar fi ascuns sursa impozabilă, nu au înregistrat toate veniturile din serviciile de protecție și gardă și au înregistrat cheltuieli nereale cu servicii de cazare, materiale de construcții și carburanți, sustrăgându-se de la plata taxelor şi impozitelor. Se întâmpla în 2017.

Cu doi ani în urmă, un fost angajat al lui Arbunea, formulase o plângere penală, în care, la fel, vorbea despre săvârșirea unor fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În anul 2019 a venit rândul unui lichidator judiciar ”să învețe” drumul până la parchet! Reprezentantul Estconsult I.P.U.R.L. Huşi, lichidator judiciar al Diop Security SRL, a făcut plângere penală împotriva lui Tudorel Arbunea, administrator special al acestei societăți, declarând că a constatat că din gestiunea societății lipsesc mai multe sume de bani și bunuri din proprietatea acesteia. Astfel, potrivit lichidatorului, din casieria societății ar fi lipsit suma totală de 1.288.858,05 lei, iar valoarea bunurilor care nu au fost găsite la inventar şi nu au fost predate către lichidatorul judiciar, de către administratorul special Arbunea Tudorel, ar fi de 315.567,82 lei.
Acela a fost momentul demarării cercetării penale în cauză, iar cazul a luat proporții nebănuite. Tudorel Arbunea, fost consilier local – declarat incompatibil de către ANI și administrator de succes al uneia dintre cele mai titrate societăți de pază și protecție din Brăila, cu puncte de lucru în foarte multe orașe din țară și colaborări fructuoase în domeniul public și privat, s-a trezit în război atât cu foștii angajați, cât și cu lichidatorii judiciari și organele fiscale. Firma DIOP SECURITY a intrat inițial în proces de lichidare și apoi a fost declarat falimentul, în timp ce administratorul ei (dar și al SC Dor de Flori) era cercetat penal.
Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator al societății Diop Security SRL, în perioada 01.01.2010 – 30.09.2016, Tudorel Arbunea ar fi omis cu intenție să evidențieze (total sau parțial) în actele contabile ori în alte documente, veniturile realizate, în sumă totală de 364.055 lei, pentru care ar datora taxe și impozite suplimentare în valoare de 170.589 lei. Totodată, în intervalul ianuarie 2010 -decembrie 2014, respectiv ianuarie 2016 ar fi înregistrat cheltuieli ce nu ar fi avut la bază operațiuni reale, în cuantum total de 5.964.613 lei, pentru care s-au calculat taxe și impozite suplimentare în valoare de 2.152.223 lei, din care impozitul pe profit se ridică la 808.089 lei – aferent înregistrării cheltuielilor fictive cu combustibilul. Se mai adaugă imputarea TVA-ului suplimentar, în valoare de 1.344.134 lei (cheltuieli fictive cu combustibilul, plus o factură considerată fictivă, emisă de SC Dor de Flori) cauzând bugetului de stat un prejudiciu total de 2.322.812 lei ( 474.000 de euro).
Arbunea mai este acuzat că, în calitate de administrator al societății Diop Security SRL, în perioada 2010 – aprilie 2017 și în calitate de administrator special, în perioada mai 2017 – mai 2019, și-ar fi însușit din gestiunea societății mai multe bunuri (imobil şi bunuri mobile) și sume de bani, în valoare totală de 4.656.923 lei.
Nevinovat
Dosarul se află acum pe rolul Tribunalului Brăila. Tudorel Arbunea a declarat încă din faza urmăririi penale că nu se face vinovat de niciuna dintre faptele de care este acuzat, motivând că, în calitate de administrator, delega alți angajați să se ocupe de documente. În ceea ce privește evidențele contabile, nefiind un expert în domeniu, a avut întotdeauna angajat un expert contabil căruia i-au fost predate toate documentele solicitate.
Cu privire la documentele justificative aferente achizițiilor de carburant, respectiv bonurile fiscale, Arbunea a declarat că acestea nu-i erau aduse lui, ci erau depuse de către salariații ce conduceau și alimentau autoturismele societății, la secretariatul Diop Security SRL, pentru ca personalul de la acel compartiment să le predea ulterior contabilei societății.
Averea sub sechestru
Până la finalizarea cercetării judecătorești,s-a pus sechestru asigurator pe următoarele imobile, în valoare totală de aproximativ 730.000 de euro:
– imobil situat în mun. Brăila, jud. Brăila, cu o valoare de impozitare de 1.051.600 lei;
– imobil situat în mun. Brăila, jud. Brăila, cu o valoare de impozitare de 29.304 lei;
-imobil situat în mun. Brăila, jud. Brăila, cu o valoare de impozitare de 22.828 lei;
– imobil situat în mun. Brăila, jud. Brăila, cu o valoare de impozitare de 54.912 lei;
– imobil situat în mun. Brăila, cu o valoare de impozitare de 518.774 lei;
– imobil situat în mun. Brăila;
– imobil – vilă turistică situat în mun. Constanța, Stațiunea Mamaia, jud. Constanța, în valoare de 648.849,60 lei;
– imobil – vilă turistică situat în mun. Constanța, Stațiunea Mamaia, jud. Constanța, în valoare de 394.047 lei;
– imobil situat în Orașul Stațiune Predeal, cu o valoare impozabilă de 743.610 lei.
Cercetat pentru lovire
Tudorel Arbunea este cercetat și într-o altă cauză penală, după ce a fost acuzat de lovire și alte violențe de lichidatorul judiciar Liviu Iacob.
La data de 13.05.2019, cu ocazia prezentării lichidatorului judiciar din partea Est Consult IPURL Huși, la sediul SC Diop Security SRL, pentru inventarierea patrimoniului (în cadrul procedurii de insolvență), între Liviu Iacob și Tudorel Arbunea ar fi izbucnit un conflict. Lichidatorul a declarat că a fost agresat fizic, suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare 35-40 zile îngrijiri medicale.
Dosarul s-a aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, Iacob a contestat de mai multe ori în instanță durata prea mare a cercetărilor, dar, în final, cauza a fost clasată. Liviu Iacob a formulat plângere împotriva soluției Parchetului și la data de 14 martie a.c., Judecătoria Brăila a admis plângerea, a desființat soluția de clasare a cauzei dispusă prin ordonanța nr 2639/P/2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila și a trimis dosarul la procuror, în vederea punerii în mișcare a acțiunii penale și completarea urmăririi penale.