După ultima tragedie rutieră de la Însurăței, acțiunile stradale ale polițiștilor s-au intensificat. Pare hilar, dar oameni în toată firea, cu ani de experiență la volan, au nevoie de educație rutieră și trebuie să li se explice ca la grădiniță de ce e periculos să conduci un vehicul după ce ai consumat alcool sau dacă nu ai permis de conducere.
Polițiștii stau non-stop în stradă. Este un fapt. Dar nu e suficient, așa cum spuneam într-un articol precedent. Legislația este mult prea laxă, iar pedepsele mult prea blânde pentru cei care nu dau dovadă de niciun pic de respect pentru viață. La fel, este necesară reînființarea posturilor de poliție, existente până în 2011, când, prin decizii politice de-a dreptul imbecile, s-a hotărât ca 2-3 polițiști să deservească mai multe comune.


Revenind la mobilizarea polițiștilor brăileni, marți, 22 octombrie a.c., lucrătorii Serviciului Rutier și cei ai Poliției Orașului Însurăței, cu sprijinul RAR Brăila, au organizat o acțiune pentru reducerea riscului rutier pe raza de competență a Poliției Orașului Însurăței, cu accent pe creșterea vizibilității poliției în stradă și asigurarea unei semnalizări corespunzătoare pe timpul nopții a vehiculelor, în special a tractoarelor rutiere și a atelajelor hipo.
Polițiștii au ”patrulat” cu laboratorul de educație rutieră în zonele cu risc crescut de accidente, i-au instruit pe conducătorii de tractoare, utilaje agricole, atelaje hipo, bicicliști dar și pietoni, evidențiind riscurile la care se expun și la care îi expun și pe ceilalți participanți la trafic, prin nerespectarea obligațiilor legale ce le revin.
Oamenii legii s-au întâlnit cu participanții la trafic, inclusiv cu proprietarii de tractoare și utilaje agricole, informându-i despre reglementările rutiere (pe care, teoretic, ar fi trebuit să le cunoască!), obligațiile privind echiparea corespunzătoare a vehiculelor, în special pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă.
Au fost testați cu aparatele din dotare 43 de șoferi, în vederea depistării celor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.785 de lei.
Pentru că reprezentau un pericol pentru ceilalți participanți, au fost trași pe dreapta doi conducători auto, pentru conducere agresivă în trafic. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice patru autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale acestor autovehicule au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
***
În jurul orei 19:00, polițiștii au depistat în flagrant în localitatea Mihai-Bravu, pe DJ 211B, un bărbat de 67 de ani, din comuna Victoria, în timp ce conducea un ansamblu rutier format din tractor agricol și două remorci, fără a avea montate numere de înmatriculare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că ansamblul rutier nu este înmatriculat sau înregistrat. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
La fel, polițiștii au depistat în flagrant, tot în localitatea Mihai-Bravu, un alt bărbat, în vârstă de 66 de ani, din comuna Victoria, în timp ce conducea un ansamblu rutier similar, format din tractor agricol și două remorci, tot fără a avea montate numere de înmatriculare. Nici acest vehicul nu era înmatriculat sau înregistrat.
În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul neînmatriculat și tractarea unei remorci neînregistrate sau neînmatriculate.