În decursul a două săptămâni, L.V. a fost contactat telefonic de diverși indivizi care fie îl anunțau că a fost amendat în trafic, fie că trebuie să atingă limita maximă a unui credit bancar, pe motiv că, astfel, nimeni nu va mai putea face un împrumut în numele său
L.V., un brăilean în vârstă de 55 de ani, trăiește ”vremuri interesante”. Existența lui obișnuită de cetățean plătitor de taxe și impozite și trăitor cinstit din produsul muncii sale a fost dată peste cap de ”atenția” nedorită de care ”se bucură”, de la o vreme, lucru care l-a pus serios pe gânduri.
Totul a început în urmă cu aproximativ două săptămâni când, pe nepusă masă, a fost sunat de un individ:
”M-a anunțat că am fost amendat în trafic și m-a întrebat ce părere am despre faptul că am primit, pe lângă amendă, și 30 de puncte de penalizare. Am fost șocat. Nu mă oprise poliția, nu încălcasem nicio regulă de circulație, nu mă știam cu nimic pe conștiință, așa că i-am pus mai multe întrebări interlocutorului, ca să aflu cu cine stau de vorbă. În final mi-a zis că e ”de la radio” și că este vorba despre o farsă, după care a închis. M-am enervat un pic, dar mi-am zis că e doar o glumă proastă și apoi am uitat incidentul”.
A uitat până luni, 21 octombrie a.c., când, după un număr de telefon cu prefix de București, a fost sunat din nou și parcă, parcă, a auzit aceeași voce:
”Bună ziua! Suntem de la Unicredit Bank Țiriac și v-am sunat în legătură cu cererea de împrumut pe care ați depus-o online”. ”N-am depus, domnule, nicio cerere de împrumut!”, a răspuns brăileanul nostru. ”Păi, cum, că la noi e înregistrat numărul dvs de telefon, plus încă un număr și o adresă de e-mail!”, a venit replica ”angajatului” băncii. Culmea, adresa de e-mail este a soției lui L.V., lucru care l-a derutat și mai tare pe bietul om. A repetat faptul că nu a depus nicio cerere de împrumut, așa că interlocutorul a spus că va ”preda” cazul la ”Serviciul pentru Combaterea Fraudelor Cibernetice”.
”A urmat al doilea telefon”, spune L.V., ”de această dată de la un așa-zis inspector de poliție care mi-a comunicat că mă va contacta cineva de la BNR. Într-adevăr, după al treilea număr de fix (cu 021 în față), m-a sunat și ”inspectorul de la BNR” care mi-a comunicat că îmi va trimite pe WhatsApp legitimația sa și câteva indicații. De pe un număr de mobil am primit o imagine cu o legitimație și un mesaj text prin care eram ”îndrumat” să fac un împrumut până la limita maximă, la banca unde am deschis cont, așa încât nimeni altcineva să nu se poată, eventual, împrumuta, în numele meu. Realizasem că ceva nu este în regulă, mai ales că îmi spunea că va veni un curier care îmi va aduce un card securizat pe care să transfer apoi toți banii de la un bancomat securizat pe care mi-l vor indica ei. Când i-am transmis că îi verific identitatea, pe baza codului înscris pe legitimația transmisă pe WhatsApp, mi-a scris că, de fapt, a fost o farsă pusă la cale de un comediant, Alexandru Voicilă sau Băncilă, în sfârșit, nu am reținut foarte bine numele. Imediat a șters și mesajele pe care mi le trimisese, plus imaginea cu legitimația”.
Brăileanul a mers ”glonț” la bancă, pentru a verifica dacă i-a piratat cineva contul. Angajații instituției bancare l-au liniștit spunându-i că totul este în regulă, mărturisind că, în ultima perioadă, foarte mulți clienți s-au plâns că au fost victimele unor ”farse” similare, motiv pentru care banca a derulat mai multe programe de mentenanță și de verificare a securității sistemului.
”Am salvat toate numerele de telefon de la care am fost sunat. Deocamdată nu merg la Poliție, dar dacă mi se mai întâmplă odată (până în trei ori!), înseamnă că nu este deloc vorba despre o coincidență, o glumă proastă sau altă chestie nevinovată și mă voi adresa organelor abilitate”, a încheiat L.V.