Covalschi Vasilica, asistent medical fizioterapeut, având grad de handicap vizual, este convinsă că este ”vânată” constant, doar pentru a-i fi desfăcut în mod abuziv contractul de muncă, contract, momentan, suspendat. Managerul spitalului, ec. Didi Crintea, spune că nici nu poate fi vorba despre ”hărțuire” și precizează că asistenta a fost de mai multe ori sancționată disciplinar. Avocat: ”Din punctul nostru de vedere, managerul interimar este victima unei dezinformări crase din partea subalternilor săi, întrucât a semnat o decizie nulă de drept”
”Vă rog din suflet să mă ajutați”
”Strigătul de ajutor” sosit pe adresa de e-mail a redacției noastre, la data de 21 ianuarie a.c., poartă semnătura unei angajate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila. Covalschi Vasilica, persoană cu dizabilități, are grad de handicap vizual și este angajata spitalului de 38 de ani, desfășurându-și activitatea ca asistent medical principal, în cadrul Laboratorului Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. Acuzațiile pe care le face sunt extrem de grave, după cum veți vedea în continuare:
”Mă numesc Covalschi Vasilica,sunt salariată la Policlinica Județeană Brăila -Fizioterapie din anul 1985, sunt persoană cu handicap-nevăzator, am terminat numai școli speciale de nevăzători,sunt plecată printre străini de la vârsta de șapte ani pentru a termina o școală ca să îmi pot câștiga o pâine. De când m-am angajat nu am avut nici o reclamație de la pacienți și nici de la conducere însă, din luna august 2023, sunt chemată mereu în comisia de disciplină, sunt acuzată pe nedrept de lucruri nereale, inventate de numita Pârlog Alina care, în luna iulie 2023, a fost numită coordonator pe fizioterapie și care îmi face numai rău mie, singurului medic pe care îl avem, dr. Mogoșanu Adriana cât și secției. Zi de zi sunt controlată de doamna Dobre Dorina -director de îngrijiri, însă ea este asistentă și o susține pe Pârlog Alina. Zi de zi mi se aduc tot felul de hârtii, referate, acuzații, probabil se urmărește desfacerea contractului meu de muncă. Vă rog din suflet să mă ajutați să se termine această hărțuire”.
”Nu este hărțuire!”
Câteva zile mai târziu, la data de 25 ianuarie a.c., asistentei Covalschi Vasilica i-a fost înmânată decizia de suspendare a contractului individual de muncă, începând cu data de 26 ianuarie a.c., în conformitate cu art. 50 lit.i din Codul muncii, ”până la clarificarea/lămurirea situației de drept, în conformitate cu toate dispozițiile legale în vigoare”, așa cum se precizează în document.
La data de 26 ianuarie a.c., am trimis o solicitare de obținere informații de interes public, pe adresa de e-mail a spitalului și, totodată, am contactat-o telefonic pe ec. Didi Crintea, managerul interimat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila care a declarat: ”Nu este hărțuire! Doamna este cercetată de Comisia de disciplină pentru a doua sau a treia oară. Este o anchetă a Comisiei de disciplină în desfășurare. Spitalul s-a autosesizat cu privire la starea dumneaei de sănătate, pentru că dumneaei spune că nu are capacitatea să scrie în registru pacienții pe care îi tratează, adică face masaj în ambulatoriu. Și noi ca să vedem dacă dumneaei poate să desfășoare mai departe activitățile, dacă are certificat de handicap actualizat sau dacă e îndreptățită, am început o evaluare oftalmologică și încă două evaluări, tocmai pentru a vedea care este situația de fapt. Celelalte două evaluări fac parte din ancheta disciplinară și nu vă pot da amănunte. Vorbim despre o evaluare a capacității de muncă, tocmai pentru ca doamna să poată desfășura în spital exact activități care i se potrivesc, conform cu capacitatea dumneaei de a vedea. Când se va finaliza ancheta de la Comisia de disciplină, atunci, dacă faceți o cerere, noi vă dăm comunicatul. Trebuie să urmăm acest circuit legal, bineînțeles, având în vedere și drepturile angajatului, dar și obligațiile lui”.
În cursul zilei de astăzi (30 ianuarie a.c.) a sosit și răspunsul, la solicitarea noastră, conform Legii 544/2001, răspuns semnat de către purtătorul de cuvânt al unității medicale, conf. dr. Voicu Dragoș Cristian:
”Reclamațiile formulate de către salariata noastră, doamna Covalschi Vasilica, au fost supuse atenției unor comisii interne (etică și disciplină), dar pentru că doamna nu a prezentat dovezi cu privire la acuzațiile aduse doamnei Pârlog Alina și doamnei Dobre Dorina, considerăm că salariata nu este victima unor abuzuri pe linie de serviciu, așa cum susține.
În ceea ce privește suspendarea contractului individual de muncă, aceasta s-a dispus ca urmare a clarificării respectării atribuțiilor de serviciu, pe care angajata nu și le asumă în totalitate, invocând motive medicale. În acest sens s-a solicitat medicului de Medicina Muncii o reevaluare pentru a se stabili în mod concret dacă angajata își poate îndeplini în totalitate sau parțial, atribuțiile din fișa postului”.
”Decizia de suspendare a contractului este nulă!”
Covalschi Vasilica se teme că va rămâne pe drumuri, așa cum ne-a mărturisit. Și cum decizia de suspendare a contractului individual de muncă ar putea fi un prim pas în această direcție, și-a angajat un apărător care să-i reprezinte interesele în instanță. Potrivit avocatului Bogdan Botea, dreptatea este de partea asistentei:
”În România, potrivit Codului muncii, Contractul individual de munca se suspendă de drept în următoarele situații: concediu de maternitate, concediu pentru incapacitate temporară de muncă, carantină, exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel, îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat, forța majoră, în cazul în care salariatul este arestat preventiv, de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizațiile ori atestările necesare pentru exercitarea profesiei, ori, așa cum se precizează la litera i) din articolul 50, în baza căruia i-a fost suspendat d-nei Covalschi contractul individual de muncă, ”în alte cazuri expres prevăzute de lege”. În decizie NU au fost menționat care e cazul acela ”expres” și în baza cărei legi i-a fost suspendat CIM. Nici măcar nu se dă un indiciu! Din această cauză, dar și din alte motive pe care le vom expune pe larg în fața instanței, decizia de suspendare este nulă. Probabil, dumnealor se bazează pe faptul că acțiunile în justiție sunt destul de lente, dar ne vom adresa atât instanței civile, cât și altor organe abilitate, pentru o soluționare cât mai rapidă a cauzei. Trebuie să vă spun că doamna Covalschi este singura persoană căreia i s-a solicitat să se supună unei evaluări psihiatrice, în condițiile în care nu are antecedente medicale și nu există niciun indiciu în acest sens.
În termenul legal, urmează să depunem contestație împotriva deciziei de suspendare a contractului de muncă. Mai trebuie precizat încă un lucru: în perioada suspendării, doamna nu primește salariu și nu poate lucra în alte parte, decât cu jumătate de normă. Este evident pentru mine faptul că suspendarea are scop de intimidare, pentru a o forța să-și dea demisia. Din punctul nostru de vedere, managerul interimar este victima unei dezinformări crase din partea subalternilor săi, întrucât a semnat o decizie nulă de drept. De ce au procedat așa, o să mă întrebați, iar răspunsul poate părea cinic: pentru că pot!”, a concluzionat avocatul.