Miercuri, 16 aprilie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, cu tema – Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generată de incendiu la operatorul economic Punct de lucru siloz de cereale Ianca, județul Brăila, precum și verificarea viabilității fluxului informațional-decizional.
Din cauza unei defecțiuni la instalația electrică dintr-o magazie de pe amplasamentul operatorului economic, s-a produs un scurtcircuit urmat de izbucnirea unui incendiu violent, cu mari degajări de fum, existând posibilitate de propagarea la clădirea centralei electrice și uscătorului.
Evenimentul a fost anunţat prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, de către administratorul operatorului economic.
Exerciţiul a fost structurat în trei situaţii tactice:
- 1. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 500 mp., cu degajări foarte mari de fum. S-a constatat că lipsesc doi muncitori și se presupune că s-ar afla în zona incendiată. Ceilalți angajați au fost evacuați. Din cauza fumului, vizibilitatea în zonă este scăzută afectând siguranța participanților la
trafic; - pe timpul executării misiunii de evacuare a fumului din magazia afectată,
comandantul intervenției este informat de către personalul de intervenție care
constituia sectorul de protecție al centralei electrice, că pe fondul panicii un paznic a
căzut într-o groapă cu var, la o adâncime de 2 m., fiind semiconștient, dar neputându-
se autoevacuat; - 2. În zona parcării silozului s-a produs și un accident rutier, în care a fost implicat un autovehicul care s-a răsturnat. În urma impactului cu gardul de protecție al operatorului economic, două persoane au fost rănite și au rămas încarcerate între fiarele contorsionate.
În timpul manevrelor de evacuare și de acordare a primului ajutor calificat victimelor rezultate în urma accidentului, un angajat, tatăl unei victime implicate în accidentul rutier, a bruscat un paramedic. Echipajul de poliție, în colaborare cu cel de jandarmi, pun în aplicare procedurilor specifice în vederea gestionării cazului de ultraj. - Cele trei situații tactice propuse în cadrul acestui exercițiu au fost rezolvate, conform planurilor de cooperare și a procedurilor specifice, de către forțele structurilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de situații de urgență. Conform procedurilor fiecărei structuri implicate, s-a acționat pentru limitarea și localizarea incendiului, realizarea unui dispozitiv de protecție a clădirii centralei electrice și a uscătorului, căutarea-salvarea persoanelor surprinse în magazie și degajarea persoanei căzute în groapa cu var, acordarea primului ajutor medical calificat, triajul și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, dirijarea circulației pe căi ocolitoare și intervenția la accidentul rutier .
- Concomitent cu aceste operațiuni s-a asigurat dirijarea traficului rutier pe căi ocolitoare și menținerea ordinii publice și pătrunderea în zonele de intervenție și risc a persoanelor neautorizate, de către forțele de ordine.
- Pentru coordonarea acțiunilor de intervenție a fost activată și s-a deplasat la locul evenimentelor Grupa Operativă condusă de colonelul Ion Cristian, inspectorul șef al ISU Brăila.
- În sprijinul efectivelor de intervenție ale ISU Brăila au fost implicate, conform planurilor de cooperare, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila, Serviciul de Ambulanță Județean Brăila, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila și reprezentanți ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ai Comitetului
- Local pentru Situații de Urgență Ianca și personalul operatorului economic.



