Duminică, 15 decembrie a.c., s-au împlinit două decenii de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila.
La data de 15 decembrie 2004, prin reorganizarea Inspectoratului de Protecție Civilă Brăila și a Grupului de Pompieri ,,Dunărea” al județului Brăila, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 88 din 30.08.2001 cu modificările și completările ulterioare, Hotărârii Guvernului României nr. 1490/2004 și Hotărârii Guvernului României nr. 1492/2004, s-a format actuala structură destinată asigurării managementului situațiilor de urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” al județului Brăila, care asigură în zona de competență coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.
Serviciile profesioniste pentru situații de urgență asigură intervenția pentru stingerea incendiilor și prim ajutor calificat în accidente rutiere sau tehnologice, la inundații, avarii și alte catastrofe naturale, acoperind practic, întregul spectru al misiunilor specifice protejării vieții, a mediului înconjurător și a bunurilor materiale.
Anul 2006 a marcat începutul profesionalizării instituției, prin înlocuirea militarilor în termen, cu personal profesionist, în vederea creșterii gradului de operativitate în îndeplinirea misiunilor si atribuțiilor specifice.
Anul următor, ultimul contingent de militari în termen, care și-au satisfăcut stagiul militar obligatoriu la inspectorat, a fost trecut în rezervă printr-o ceremonie organizată pe platoul din Piața Independenței din municipiul Brăila.
Prin proiectele de cofinanțate din fonduri europene, tehnica de intervenție veche de peste 25 ani a fost schimbată, treptat, cu tehnică modernă și complexă care să răspundă nevoilor actuale. Pe lângă tehnica de stingere, a fost schimbată tehnica și mijloace de intervenție specifice fiecărui tip de risc.
Pe perioada celor 20 de ani, Consiliul Județean Brăila a dotat inspectoratul cu o autospecială pentru descarcerare, două șenilate cu platformă și sisteme de stingere, două ATV-uri cu platformă, o pernă de salvare de la înălțime și patru autovehicule, pentru prevenirea situațiilor de urgență și executarea misiunilor încredințate.
La data de 12.12.2019 s-au finalizat lucrările la obiectivul de investiție “Mansardare şi termosistem la pavilionul administrativ al ISU Dunărea Brăila”. Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Brăila și-a început activitatea în luna septembrie 2009. La acea dată SMURD Brăila funcționa cu trei echipaje de pompieri paramedici care asigurau ture permanente, cu o stații în municipiul Brăila și în orașele Ianca și Însurăței. În octombrie 2013, a devenit operativă a patra stație SMURD, în orașul Făurei. Stațiile SMURD au fost înființate pentru scurtarea timpului de răspuns la solicitările medicale, în zonele de competență ale fiecărui echipaj. Gama intervențiilor la care este solicitat SMURD Brăila include toate urgențele ce pun în pericol viața persoanelor, cum ar fi: accidente rutiere, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştiență, stopuri cardiorespiratorii, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi nu în ultimul rând, accidente cu multiple victime.
În anul 2018, a fost operaționalizat un punct de lucru în mediul rural, în partea de nord a județului, în localitatea Măxineni, care are în dotare o autospecială pentru stingerea incendiilor și o ambulanță SMURD, iar în 2019 a fost operaționalizat punctul de lucru din localitatea Dudești care are în dotare o autospecială pentru stingerea incendiilor.
La data de 13 septembrie 2017, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila a primit
noul drapel de luptă. Președintele României, Klaus Iohannis, a înmânat la Mausoleul ”Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol al Capitalei, drapelele de luptă pentru 11 unități din subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, printre care și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila.
Pe lângă diversele intervenții zilnice ale echipajelor subunităților inspectoratului trebuie amintite intervenții de lungă durată la inundații din 2006 de pe râul Buzău, din 2010 când fluviul Dunărea a ajuns la cota istorică de 713 cm și care a pus în pericol lucrările de apărare a Insulei Mari a Brăilei, căderile masive de zăpadă
din iarna lui 2012, incendiile la fondurile forestiere din Pădurea Viișoara (august 2022) și Pădurea Stejarul (iulie 2024).
ISU ”Dunărea” Brăila își propune să-și îmbunătățească performanțele, prin diversificarea tehnicii și a mijloacelor de intervenție, a acțiunilor de prevenire a situațiilor de urgență, perfecționarea formelor de pregătire prin specializarea continuă a echipelor de salvatori, reducerea timpilor de răspuns și de intervenție.
La ceas aniversar, în cadrul unui briefing, col. Ion Cristian, inspectorul șef al ISU ”Dunărea” Brăila, a transmis următorul mesaj:
”Mulțumim reprezentanților mass-media locală pentru activitatea remarcabilă desfășurată în promovarea misiunilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila și a măsurilor preventive în situații de urgență. La mulți ani tuturor salvatorilor militari din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență!”.