Dăm ”o căruță” de bani pe gunoaiele lor și chiar le mulțumim că ne otrăvesc constant
Mai țineți minte cum au dat startul gândacilor în bucătărie, renumitele lanțuri de supermarketuri Kaufland și Lidl? Făina de greiere, nu-știu-ce din gândacul de bălegar și alte chestii din viermi și lăcuste erau comercializate la raft, prin magazinele Lidl, fără să fie semnalizate ca atare (Brasov TV – material video). Se întâmpla acum un an. S-a așternut praful peste indignarea românilor, dar dacă tot nu am vrut să ne ”europenizăm” în masă, înghițind toate ra–turile și am refuzat (ca niște retrograzi!) să ne pronunțăm (culinar) împotriva flatulenței vacilor, atât Kaufland, cât și Lidl, au găsit alte metode de a ne veni de hac.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila (CJPC) a desfășurat, în perioada 24 – 27.10.2023, o acțiune amplă de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în domeniu, în magazinele operatorului economic SC Lidl Discount SRL. Au fost verificate trei locații din municipiul Brăila, iar neregulile constatate de comisarii CJPC ne dau fiori pe șira spinării. Magazinele au primit, în total, 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 62.000 de lei, au fost oprite de la comercializare produse neconforme, în valoare de 1.041 lei , iar pentru alte produse, în valoare de 2.190 lei, s-a oprit temporar vânzarea către populație.
Dintre cele mai importante abateri constatate de echipele de control menționăm:
- comercializarea unor produse din carne, din categoria salamurilor, cu diferențe de gramaj față de cel menționat pe ambalaj;
- comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj depreciat;
- comercializarea unor fructe și legume cu modificări organoleptice sau sub calibrul declarat de producător;
- comercializarea preparatelor din carne (prospături) cu data limită de consum depășită;
- comercializarea cărnii refrigerate de vită cu modificări organoleptice;
- comercializarea produselor cosmetice cu elemente de identificare netraduse în limba română.