Angajata Primăriei Mărașu a pus mâna pe fondurile APIA, întocmind în fals mai multe documente, pentru ca imediat să obțină un post de consilier la Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G.K. Constantinescu”, condusă de Florinel Bîrcă, fratele deputatului de Călărași Constantin Bîrcă, ales din partea PSD, actualmente secretar în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
Doar în România se poate întâmpla așa ceva! Dacă aveți impresia că le-ați auzit pe toate, citiți despre avansul în carieră al numitei Dumitru Mihaela Adina, fost inspector la Primăria Mărașu, actualmente consilier asistent la Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G.K. Constantinescu”, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Denunțul și suspiciunea de corupție
La Direcția Națională Anticorupție-Serviciul Teritorial Galați, a fost înregistrat un dosar, în luna iulie a anului trecut, având ca obiect plângerea penală formulată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Brăila, prin care solicita efectuarea de cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, față de un anume Manole Leonard.
Cu două luni în urmă se iscase mare scandal la Primăria comunei Mărașu, din cauza a două înscrisuri falsificate, respectiv o adeverința tip APIA și un contract de închiriere, pentru suprafața totală de 32,60 ha teren agricol, cel care descoperise potlogăria fiind chiar primarul Antonel Colceag. Așa cum avea acesta să declare, la un moment dat, cineva i-a ”șoptit” că ar trebui să facă niște verificări cu privire la documentele prin care Manole Leonard ar fi intrat în posesia unor fonduri de la APIA, în valoare de 34.053 lei, pentru două suprafețe de teren închiriate de la UAT Mărașu. Inițial, în baza sesizării primarului, a fost deschis dosar de cercetare penală in rem, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Ulterior cauza a ajuns la DNA Galați, din pricina suspiciunilor de corupție.
În plângerea penală depusă la DNA Galați, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Brăila face precizarea că numitul Manole Leonard nu a depus nicio cerere la UAT Mărașu, nu este crescător de animale, nu este înregistrat în Registrul Agricol al comunei și nu este cunoscut în colectivitatea locală. De asemenea, s-a constatat faptul că deși în contractul de închiriere se face referire la HCL Mărașu nr. 22/31.03.2021, obiectul acestui contract nu îl reprezintă pajiștile, ci terenurile agricole, iar UAT Mărașu nu deține teren arabil disponibil pentru închiriere. Mai mult, suprafața de 21,30 ha (din totalul de 32,60 ha) era deja închiriată altor trei crescători de animale.
Din verificările efectuate s-a mai constatat că adeverința tip APIA figurează ca fiind eliberată legal altui fermier. Acesta depusese cererea unică de plată la data de 17.05.2021, prin care a solicitat sprijin pentru suprafața de 32,60 ha, la această cerere atașând Adeverința tip APIA nr. 439/17.05.2021 emisă de Primăria Mărașu, pentru suprafața totală de 32,60 ha teren agricol.
În fapt, s-a reținut că la data de 03.05.2022, primarul comunei Mărașu a formulat un denunț din care rezulta că numitul Manole Leonard folosise la APIA Brăila, Adeverința nr. 439/17.05.2021 emisă de UAT Mărașu, prin care se atestau fapte nereale. La data de 20.05.2022, organele de urmărire penală au dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la infracțiunile de obținere ilegală de fonduri, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
După înregistrarea dosarului la DNA – Serviciul Teritorial Galați, prin ordonanța din data de 15.07.2022 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”folosirea sau prezentarea de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, respectiv de ”complicitate la folosirea sau prezentarea de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” și de ”fals material în înscrisuri oficiale”. Și de la Manole Leonard, procurorii anticorupție au ajuns rapid la Dumitru Mihaela Adina – inspector în cadrul Primăriei Mărașu, la data întocmirii actelor investigate, responsabilă chiar cu înregistrarea contractelor de închiriere a suprafețelor de teren aflate în proprietatea UAT Mărașu.
Procurorii DNA au stabilit că, la data de 31.03.2021, Consiliul local Mărașu a adoptat Hotărârea nr. 22 privind aprobarea închirierii suprafețelor de pășune proprietatea U.A.T. Mărașu, către deținătorii de animale înregistrate în Registrul Național de Exploatație. Totodată, a fost aprobat Regulamentul privind modalitatea închirierii pajiștilor și Contractul cadru de închiriere a suprafețelor de pajiște, anexe la Hotărârea Consiliului local Mărașu nr. 22/31.03.2021, deoarece, de la apariția legii în anul 2013, nu au fost închiriate pășuni crescătorilor de animale din comună, care aveau dreptul. Pentru întocmirea contractelor de închiriere a fost desemnată inspectorul Dumitru Mihaela Adina, din cadrul Primăriei comunei Mărașu, care avea obligația să verifice întreaga documentație necesară încheierii contractelor respective, să fie semnate de locatar, să aibă viza secretarului comunei, viza de Control Financiar Preventiv (CFP) și, în final, semnătura primarului, în calitate de locator, în numele Consiliului Local Mărașu. În vederea primirii subvenției pentru suprafețele de pășune închiriate, crescătorii de animale, în calitatea de locatari, prezentau către A.P.I.A. – Centrul Județean Brăila adeverința eliberată de U.A.T. pe numele titularului, cu datele de stare civilă ale acestuia și suprafețele de teren utilizate, conform Registrului Agricol, indiferent de forma de deținere.
Adeverințele, în două exemplare, au fost întocmite de inspectorul responsabil cu Registrul Agricol și inspectorul responsabil cu taxele și impozitele locale. Ulterior, adeverințele erau vizate de secretarul comunei și semnate de primar, un exemplar fiind înaintat A.P.I.A. – Centrul Județean Brăila, cel de-al doilea rămânând în arhiva Primăriei Mărașu. În anul 2021, adeverințele de acordare a subvențiilor au fost transmise de către primărie prin intermediul poștei electronice la A.P.I.A., inspectorii din cadrul A.P.I.A. verificând și aprobând subvenția cuvenită, conform prevederilor legale.
Cu ocazia verificării legalității contractelor de închiriere, în luna aprilie 2022, primarul comunei Mărașu a observat, referitor la Contractul nr. 1614/12.05.2021 încheiat de către Consiliul Local Mărașu și locatarul Manole Leonard, că în arhivele primăriei nu se găsește exemplarul nr. 2 al contractului și că pe numele acestuia nu a fost identificată ca eliberată vreo adeverință pentru acordarea de subvenții APIA. Dorind să stabilească dacă Manole Leonard a beneficiat de subvenție APIA, în baza Contractului de închiriere nr. 1614/12.05.2021, a solicitat A.P.I.A. Brăila să îi înainteze, în copie, documentele anexate de Manole Leonard Cererii de plată, pentru subvenția pentru campania agricolă 2021, respectiv contractul de închiriere teren și adeverința eliberată de Primăria comunei Mărașu. A.P.I.A. – Centrul județean Brăila a înaintat în copie, Contractul de închiriere nr. 1614/12.05.2021 încheiat între U.A.T. Mărașu și locatarul Manole Leonard, precum și copia Adeverinței nr. 439/17.05.2021 eliberată pe numele lui Manole Leonard, în baza cărora acesta a solicitat subvenție pentru 32,60 ha teren agricol închiriat. În urma analizării acestor înscrisuri, s-a constatat că sunt întocmite în fals și mențiunile din cuprinsul lor nu corespund realității.
Fiind audiat, în calitate de martor, primarul Colceag a declarat că a chemat-o pe inspectorul Dumitru Mihaela Adina și i-a cerut explicații, iar aceasta i-a spus direct că s-a ocupat în totalitate de întocmirea documentației pentru APIA și că își asumă răspunderea. De asemenea, i-a mai spus că e prietenă de familie cu tatăl lui Manole Leonard și că a făcut acest lucru pentru că avea nevoie de bani, fără alte explicații. Primarul a înaintat o plângere penală la Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, împotriva inspectoarei Dumitru Mihaela Adina, iar aceasta, la începutul lunii iunie 2022, a cerut să fie transferată la alt loc de muncă, din altă localitate se arată în materialul de urmărire penală. Cu ocazia audierii, i-au fost prezentate, în copie, Atestatul de producător eliberat în august 2021 pe numele Manole Leonard, semnat de primar Colceag Antonel și Carnetul de comercializare al produselor din sectorul agricol, primarul Colceag precizând că nu a avut cunoștință de existența acestor înscrisuri până la momentul audierii, semnătura din dreptul numelui său nu îi aparține, iar scrisul olograf de pe înscrisuri este al inspectoarei Dumitru Mihaela Adina.
Astfel, din documentele analizate a rezultat faptul că la data de 17.05.2021, Dumitru Mihaela Adina, în numele lui Manole Leonard, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Local Mărașu, Cererea unică de plată nr. BR_18459/17.05.2021, pentru suprafața totală de 32,60 ha teren arabil, pe care este cultivat nutreț, împărțită în două parcele, parcela 4 în suprafață de 21,60 ha și parcela 5 în suprafață de 11,60 ha.
Primarul Colceag a recunoscut că a primit o informație cu privire la potlogăria ce se derula ”sub nasul” dumnealui și așa a ajuns să verifice toate actele care-l vizau pe Manole Leonard, personaj despre care nu auzise niciodată nimic și pe care nu-și amintea să-l aibă ”în ograda” comunei Mărașu. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, contractul de închiriere nu a fost identificat în dosarul cu exemplarul al doilea al contractelor încheiate și nici în Registrul cu adeverințe de tip APIA nu a fost identificată vreo adeverință emisă pe numele misteriosului Manole Leonard. Singura mențiune referitoare la un contract încheiat cu acest bărbat a fost identificată în Registrul de evidență ținut de secretarul comunei, respectiv Contractul nr. 1614/12.05.20121, scrisul olograf fiind cel al inspectorului Dumitru Mihaela Adina. În aceste condiții, primarul a anunțat APIA despre posibilitatea că adeverința eliberată de primărie și contractul de închiriere sunt fictive.
Fermieri înșelați și lăsați fără bani
Pentru a obține fonduri necuvenite pentru suprafața de teren care apare în actele întocmite în fals, inspectoarea-combinatoare i-a mințit pe trei fermieri că nu sunt eligibili pentru subvenții în 2021. Oamenii au precizat faptul că după încheierea, în luna mai 2021, a contractelor de închiriere a unor suprafețe de pășune cu Primăria comunei Mărașu, au fost chemați de persoana care a întocmit contractele de închiriere, respectiv Dumitru Mihaela Adina, care le-a spus că pentru anumite suprafețe de teren nu vor primi bani de la APIA ca subvenție, deoarece acestea figurează înregistrate ca suprafețe de teren arabil și nu de pășune. Unul dintre fermieri a declarat că nu a cerut explicații de la inculpată, fiind mulțumit că va primi subvenție măcar pentru o parte din teren (5 ha), întrucât era pentru prima data când se împărțea pășunea. Al doilea fermier audiat în cauză a precizat că a crezut-o pe inculpată în ceea ce privește motivul pentru care nu primea subvenție decât pentru suprafața de 5 ha, din 10, cât i s-ar fi cuvenit și a pus la dispoziția organelor de urmărire penală, în copie un exemplar al „Contractului de închiriere pentru suprafețe de pajiști aflate în domeniul privat al comunei Mărașu nr. 1496/06.05.2021”, unde pe ultima filă, pe verso, Dumitru Mihaela Adina scrisese, în creion: „BF 2612 – 4,5 BF 1780 – 5,5 – NEELIG”.
Inspectoarea își pune ”praf în cap”
Dumitru Mihaela Adina (45 de ani) a fost cercetată în stare de libertate de către procurorii DNA și a fost trimisă în judecată pentru folosirea sau prezentarea de documente false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.
Fiind audiată în fața instanței, inspectoarea a recunoscut că a falsificat o sumedenie de acte, în numele unei cunoștințe (Manole Leonard), pentru obținerea de ajutoare financiare din fonduri europene nerambursabile. A recunoscut, de asemenea, că, în baza actelor false, a încasat fonduri europene nerambursabile, în sumă de 34.053 lei. A pus totul, în schimb, pe seama problemelor de natură financiară cu care se confrunta.
Săptămâna trecută, la data de 30 octombrie, Dumitru Mihaela Adina a fost condamnată de Tribunalul Brăila la 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a pedepsei. Sechestrul asigurător instituit în faza de urmărire penală va fi păstrat până la acoperirea prejudiciului. Totodată, instanța a dispus și anularea tuturor actelor false întocmite de fosta inspectoare de la Mărașu. Hotărârea instanței brăilene nu este încă definitivă.
Carieră de succes
Așa cum precizam la început, imediat după ce i-au fost descoperite falsurile la Primăria Mărașu, Dumitru Mihaela Adina și-a găsit un loc călduț de consilier asistent, cu salariu dublu față de cât câștiga la Mărașu, la Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof. dr. G.K. Constantinescu”, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde își desfășoară activitatea și în prezent. Adică e tot funcționar public, dar cu un statut net superior celui de inspectoraș de la țară!
Potrivit declarației de avere, doamna consilier are un apartament în Brăila, o casă la Soveja și două terenuri intravilane în Vrancea, toate obținute prin contracte de donație. Mai are de dus la termen, anul acesta, două contracte de împrumut bancar, în valoare totală de 48.000 lei.
Agenția Națională pentru Zootehnie este condusă, din martie 2022, de Florinel Bîrcă, fratele deputatului de Călărași Constantin Bîrcă, ales din partea PSD, actualmente secretar în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
Probleme?!