Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a anunțat, printr-un comunicat, că astăzi, 30 decembrie a.c., începând cu ora 12,30, polițiștii și polițiștii de penitenciare protestează, în fața Guvernului României, împotriva măsurilor ce urmează a fi impuse prin Ordonanța de austeritate, denumită și ”ordonanța trenuleț”, prin care, spun sindicaliștii, veniturile polițiștilor și personalului contractual din MAI, dar și pensiile militare de serviciu și cele civile, vor fi diminuate. ”Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecințe, Guvernul nu îngheață salariile angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situație care va conduce la deprofesionalizarea instituțiilor de forță ale statului. Clasa politică vrea polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de penitenciare, militari, SRI-iști, SPP-iști, SIE-iști care să posede doar două calități: 1. să aibă CNP românesc și 2. să respire, deoarece niciun român competent, cu principii și valori etice nu va mai vrea să poarte uniforma statului pe 3000 de lei salariu lunar”, se arată în comunicat.
Mihai Guduleasa, președintele Sindicatului Sfinx al polițiștilor de penitenciare și președinte Cartel Alfa – filiala Brăila, ne-a anunțat că la protest vor participa și angajații IPJ și cei ai Penitenciarului Brăila. ”Așteptăm polițiști, personal contractual, pensionari militari și civili, în număr cât mai mare la sediul Guvernului pentru a atrage atenția asupra nemulțumirilor noastre! De asemenea, camarazii care nu pot să se organizeze cu deplasarea, să ia legătura cu liderii teritoriali și să picheteze sediile Prefecturilor, începând cu ora 13.00!”, este apelul liderului sindical.
Pentru angajații la stat, ordonanța, în formă finală, stipulează înghețarea, la nivelul lunii noiembrie 2024, a sporurilor, indemnizației de hrană și alocației pentru copii, neacordarea de bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, blocarea posturilor vacante, recompensarea cu timp liber a orelor suplimentare lucrate. Va fi menținut punctul de referință, în calculul pensiilor, la nivelul de 81 lei și a valorii indicatorului social de referință la nivelul în plată în luna noiembrie 2024, va fi diminuată subvenția alocată partidelor politice cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024, iar pensiile de serviciu nu vor mai fi actualizate cu rata inflației.
Proiectul de ordonanță prevede o serie de măsuri nepopulare care vor afecta grav, în primul rând, mediul de afaceri, cu precădere, micii întreprinzători, chiar dacă se vorbește mai mult despre nemulțumirile bugetarilor. Proiectul mai propune, potrivit profit.ro, majorarea cotei de impozitare de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025, scăderea pragului de neimpozitare al IMM-urilor,, de la 500.000 euro, la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro, eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, eliminarea facilităților fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară în condițiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025 etc.
Se va introduce impozitul pe construcții speciale, calculat prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior (în 2025 la valoarea din 31 decembrie 2024), inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință. Un impozit foarte similar cu actualul impozit pe construcții speciale a mai fost introdus și în 2014, tot la nivelul de 1,5%. A fost cunoscut ca „taxa pe stâlp” și a creat o nemulțumire majoră pentru mediul de afaceri. Taxa pe stâlp a fost redusă treptat și ulterior eliminată de la 1 ianuarie 2017.