În traducere liberă: statele UE suferă din pricina ”absenței unor sisteme judiciare puternice și independente”, iar cetățenii României și-au pierdut încrederea în capacitatea sistemului de a lupta cu corupția din interior.
Începând cu 2003, în fiecare an, pe data de 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Europeană a Justiției Civile. Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a profitat de ocazie pentru a transmite un alt mesaj cu tâlc, după cel de la începutul acestei luni, când Voineag a vorbit despre ”un DNA 2.0”, în locul actualului DNA care ”s-a abătut ușor de la scopul pentru care a fost înființat”.

Atunci, șeful DNA a mai spus, potrivit news.ro, preluat de Digi24, că „dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupție cu ofițeri de poliție judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnați și să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. (…)vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esențială a activității, și asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupție”.
În mesajul transmis astăzi, Marius Voineag merge și mai departe și vorbește despre actualul context geopolitic european care a afectat grav sistemele judiciare din UE și despre incapacitatea României de a lupta cu corupția din interiorul sistemului, ceea ce a dus la pierderea încrederii cetățenilor în sistemul de justiție din țara noastră.
”Justiția civilă reprezintă coloana vertebrală a unei societăți libere și democratice, asigurând soluționarea litigiilor civile într-un mod independent și imparțial, acesta constituind un element esențial pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și pentru menținerea ordinii sociale. Cu toate acestea, pentru ca justiția civilă să își îndeplinească rolul cu succes, trebuie să fie accesibilă și eficientă pentru toți, indiferent de resursele financiare sau de statutul social. Cu acest prilej, trebuie să subliniem încă o dată faptul că justiția se înfăptuiește pentru cetățeni, iar încrederea acestora în sistemul judiciar este unul dintre ingredientele cheie pentru buna funcționare a societății în ansamblu. Pentru a consolida această
încredere, este nevoie de un efort conjugat la nivelul tuturor actorilor relevanți pentru a crește eficiența și calitatea actului de justiție.
(…) În perioadele dificile, sistemul judiciar trebuie să reprezinte o ancoră, o sursă de stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni. Acest rol devine cu atât mai evident atunci când avem ocazia, în context geopolitic, să observăm consecințele la nivelul statelor al absenței unor sisteme judiciare puternice și independente.
În calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, vreau să subliniez, încă o dată, angajamentul nostru de neclintit de a lupta împotriva fenomenului corupției, pentru a proteja integritatea instituțiilor noastre, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în capacitatea statului de a asigura servicii publice
eficiente și pentru a ne fructifica potențialul ca stat membru al structurilor euro-atlantice.” a declarat Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.