Potrivit stiripesurse.ro, antreprenorul italian va trebui să plătească peste 17 milioane de euro către CNAIR, dacă hotărârea Tribunalului București rămâne definitivă
Potrivit stiripesurse.ro, CNAIR a repurtat o victorie, în instanță, împotriva antreprenorului italian al obiectivului ”Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”. Vineri, 4 ianuarie a.c., Tribunalul București a constatat neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către antreprenor și dreptul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în calitate de beneficiar, de a pretinde penalități de 85,12 milioane lei (peste 17 milioane de euro), pentru cele 903 zile de întârzieri de finalizare a lucrărilor.
”În esență, revendicarea privește solicitarea de către Beneficiar a penalităților de întârziere ca urmare a neîndeplinirii de către Antreprenor a obligațiilor ce îi reveneau în ceea ce privește termenul asumat în activitatea de proiectare, prin nepredarea unor documentații de proiectare conforme Contractului (Cerințelor Beneficiarului și Studiului de Fezabilitate)”, au explicat reprezentanții CNAIR pentru economica.net.
Vă reamintim că, în urmă cu o lună de zile, reprezentanții CNAIR au declarat pentru Ziarul Comunitatea că au inițiat și o altă acțiune în justiție (pe lângă cele aflate pe rol), pentru lucrările de proastă calitate de la Podul Brăilei. Purtătorul de cuvânt al companiei românești preciza, la vremea respectivă, că italienii nu au respectat caietul de sarcini, au turnat asfalt de proastă calitate, în plus, fiind semnalate și alte probleme.
Potrivit raportului întocmit de Direcția Regională Drumuri și Poduri Buzău, la solicitarea CNAIR, despre starea Podului suspendat, concluziile sunt cel puțin îngrijorătoare:
”În urma inspecției tehnice, realizate de către echipa de mentenanță, pe tronsonul de drum DN 2S Km 6+640 – Km 7+300 și în tablierul podului, în perioada 3 – 6.11.2023, au fost constatate următoarele:
– rigolele executate pentru asigurarea scurgerii apelor din zona drumului nu sunt finalizate, existând discontinuități de turnare ce au condus la eroziuni ale taluzului;
– rigolele prezintă colmatări accentuate datorate eroziunilor locale a taluzului, cu încercări locale de curățare, materialul aluvional fiind depozitat la marginea rigolei;
– discontinuități de betonare șanț de la bazinul de retenție, la subtransversarea bretelei 5;
– erodări accentuate ale casiurilor de pe taluz, de la Km 6+740 și 6+760. Erodări ce au condus la dislocări și prăbușiri din taluzul drumului, formând gropi cu adâncimea de până la 3 metri;
– erodări sub rigola triunghiulară situată pe bermă;
– rețeaua pluvială principală (din țeava corugată) prezintă discontinuități în zona lirei orizontală din segmentul de tablier SJ 14 (Nord și Sud) și SB 11 (Nord). Discontinuitatea a condus la acumularea de apă în tablier (segment SJ01 – mal Jijila și segment MB21 – zona Turn Brăila)”.
Dacă sentința Tribunalului București de vineri, 4 ianuarie a.c., rămâne definitivă, atunci italienii de la Webuild SPA sunt (teoretic!) buni de plată.