Funcționara a modificat în fals data eliberării unei autorizații de funcționare, dând astfel posibilitatea Restaurantului Cabana Stejarilor să ”jongleze” cu restricțiile impuse în perioada pandemiei
În urmă cu câteva zile, Judecătoria Brăila s-a pronunțat, în primă instanță, cu privire la inculpata L.R. (47 de ani) – referent la Primăria Chiscani, trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
Cauza penală este relativ simplă. Doamna referent principal care își desfășura activitatea în cadrul compartimentului Financiar contabil, Impozite și Taxe, Executări Silite, Resurse Umane, s-a folosit de faptul că avea toate documentele de autorizare ”pe mână” și a modificat data unui act oficial. Mai exact, a întocmit în fals adeverința nr. 7, consemnând, în mod nereal, că înscrisul a fost emis la data de 25.02.2020, deși fusese emis 10 luni mai târziu, mai precis, în luna decembrie 2020. Pe baza acestei adeverințe, SC Cabana Stejarilor SA – restaurantul binecunoscut din proximitatea municipiului Brăila a putut să-și desfășoare activitatea, în timpul pandemiei, cu mult mai puține restricții, legate de programul de funcționare, decât ceilalți operatori economici din domeniul HORECA.
În fața instanței de judecată, L.R. și-a recunoscut fapta, deși a încercat să minimalizeze gravitatea acțiunilor sale. Judecătorii brăileni precizează:
”Referitor la urmarea imediată a infracțiunii, aceasta constă în starea de pericol pentru încrederea cetățenilor în veridicitatea înscrisurilor oficiale şi pentru siguranța circuitului civil. Circumstanța agravantă (…) a fost reținută deoarece la întocmirea autorizației de funcționare au participat mai mult de trei persoane.
Referitor la circumstanțele reale ale faptei, instanța reține că inculpatul a întocmit, în fals, o adeverință de funcționare, prin atestarea unei date necorespunzătoare adevărului. Astfel, această adeverință a fost întocmită ca urmarea a faptului că pe teritoriul României a fost declarată starea de urgență și ulterior starea de alertă, împrejurare în care anumite drepturi au fost restrânse. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că în procesul de întocmire și eliberare a autorizației, inculpatul a jucat un rol principal, fiind cel însărcinat cu întocmirea autorizațiilor și avansarea lor către superiorii săi, în vederea verificării și semnării. Astfel, contrar apărărilor formulate de inculpat, conform cărora acesta a avut cea mai ușoară contribuție, instanța apreciază că, de fapt, a avut rolul principal, prin întocmirea autorizației”.
Funcționara a fost condamnată la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, fiind obligată, printre altele, să presteze 80 de ore de muncă în folosul comunității. Așa cum menționam la început, hotărârea de condamnare nu este definitivă și chiar a fost atacată prin apel, de către inculpată, la data de 20 mai a.c.