Biroul pentru Siguranță Școlară al IPJ Brăila are de lucru doar cu bullyng-ul și bătăile dintre elevi
Principala temă de discuție, la conferința de presă de azi, organizată de conducerea IPJ Brăila, ar fi trebuit să fie legată de activitatea generală a Biroului pentru Siguranță Școlară ale cărui rezultate și acțiuni, din 2020, până în prezent, le vom prezenta, ca atare, într-un material separat. Cms. șef Simona Costescu, șefa Biroului amintit, a fost nevoită să se abată de la program, la întrebările presante ale jurnaliștilor, pe subiecte punctuale grave, cum ar fi bullyngul, infracțiunile de lovire și alte violențe și consumul de droguri.
Am aflat, cu această ocazie, că la Brăila, nu ne confruntăm cu un fenomen, la capitolul ”Bullyng”, și nici bătăi între elevi nu au loc cu o frecvență care să ne îngrijoreze. În luna septembrie, spre exemplu, au fost înregistrate doar 4 infracțiuni de lovire și alte violențe în mediul școlar, la jumătate față de aceeași lună a anului trecut.
Mai ciudat este că nici consum sau comercializare de droguri nu avem, în școlile brăilene, potrivit reprezentanților IPJ Brăila, în condițiile în care zeci de tineri și adolescenți ajung la UPU, în urma consumului de etnobotanice sau a drogurilor sintetice de nouă generație. La asta se adaugă alte zeci de tineri, mulți dintre ei elevi, care ajung inculpați sau martori în dosarele de trafic și consum de stupefiante, instrumentate de către DIICOT. O explicație ar putea fi legată de prezența constantă a polițiștilor în școli gimnaziale și licee, pe principiul ”frica păzește bostana”.