Triplarea prețurilor la polițele RCA, mărirea accizelor la motorină, creșterea constantă a taxelor și impozitelor, zecile de ore pierdute la punctele vamale, toate acestea i-au adus la disperare pe transportatorii noștri care au protestat astăzi, în coloane nesfârșite, pe traseul sensul giratoriu de la Mall Vărsătura, Șoseaua de Centură a Brăilei, Șoseaua Rm. Sărat și retur.
Protestul spontan declanșat astăzi (10 ianuarie a.c.), la nivel național, a scos pe străzi zeci de camioane, în municipiul Brăila, care au rulat ore întregi, pe traseul dintre sensul giratoriu de la Mall Vărsătura și Șoseaua Rm. Sărat. În coloana care nu se mai sfârșea, puteau fi văzute camioane, autoturisme particulare și taximetre. Rulajul autovehiculelor pe Șoseaua de Centură a orașului s-a desfășurat în condiții civilizate, cu 30 – 50 km/h, coloana protestatarilor fiind secondată de mai multe echipaje de poliție.
Operatorii de transport de mărfuri protestează împotriva creșterilor nejustificate ale prețurilor la polițele RCA, creșterea accizelor la motorină, a taxelor și impozitelor și orele pierdute la punctele vamale, din cauza camioanelor ucrainene. ”Păi să vedeți ce e la Constanța! Ucrainenii au prioritate, cei ”de-ai casei” au prioritate și noi, ăștia, din Brăila, spre exemplu, trebuie să acceptăm situația! Și apoi, vi se pare normal să plătesc, pe an, peste 4.000 de euro, la RCA? Vi se pare normal ca noi să respectăm toate regulile comunitare, în timp ce extracomunitarii să nu respecte nicio regulă? Acuma, cică, ar fi protest politic. Chiar nu le e rușine? Moare tot în țara asta și ei, guvernanții noștri, stau slugi în fața străinilor. Eu sunt aici pentru copiii mei, că văd că se duce totul de râpă, nu de dragul politicienilor sau de dragul străinilor!”, a declarat un protestatar..
În multe orașe din țară, transportatorilor li s-au alăturat și fermierii, nemulțumiți, la rândul lor, de dubla măsură europeană, cu privire la prețul cerealelor ucrainene, dar și din cauza noilor impuneri legate de obligativitatea înmatriculării tuturor utilajelor agricole. Chiar dacă organizațiile consacrate ale transportatorilor și fermierilor români nu și-au asumat în vreun fel contribuția la organizarea protestelor, reprezentanții acestora nu exclud posibilitatea unor acțiuni comune, în viitorul apropiat.