A fost, poate, unul dintre cele mai dificile dosare penale întocmite și instrumentate după producerea unui accident rutier. Complexitatea cazului s-a datorat și expertizei medico-legale contradictorii, dar și atitudinii autorului accidentului care a ales să nu își asume vina pentru decesul victimei sale – un bărbat cu handicap care se putea deplasa doar cu ajutorul scaunului cu rotile.
Totul a început în dimineața zilei de 13 decembrie 2017, în localitatea Vădeni. În jurul orei 09.30, I.C., la vremea aceea, în vârstă de 24 de ani, se afla la volanul unui autoturism Ford Mondeo și circula prin comună cu viteza de 80 km/h. Într-o curbă, din cauza neadaptării vitezei, a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și a lovit un bărbat, aflat în scaunul cu rotile. Impactul a fost atât de puternic, încât victima a fost aruncată din scaun, peste parapetul metalic, într-un canal de desecare. Autoturismul a părăsit apoi partea carosabilă și s-a izbit de gardul unui imobil. Accidentatul a fost transportat la spital, unde i s-a stabilit diagnosticul: ”politraumatism prin A.R.; fracturi costale multiple 6,9 stâng, 8,10 drept, fractură stern, fractură complexă bazin, fractură cap femural stâng”. Din cauza multiplelor traumatisme, pe fondul unei stări de sănătate precare, după ce i-a și fost amputat piciorul drept, a decedat, 15 zile mai târziu.
Șoferul a fost cercetat, în stare de libertate, pentru ucidere din culpă. Între timp, victima sa a fost înmormântată, dar cercetarea penală s-a dovedit dificilă. Autorul accidentului a cerut achitarea, susținând constant că nu există legătură de cauzalitate între leziunile suferite de către victimă, în urma accidentului, și decesul acesteia, în spital. Și cum din raportul medico-legal întocmit la Brăila reieșea, pe de o parte, că accidentul cu urmările sale nu a avut legătură cu decesul, iar, pe de altă parte, concluziona exact contrariul, în anul 2022, la 5 ani de la moartea părții vătămate, a fost necesară exhumarea acesteia și un nou raport de expertiză, întocmit, de această dată, de către IML Iași. Fără urmă de tăgadă, legiștii ieșeni au concluzionat că victima ar mai fi trăit, poate, mulți ani, dacă nu ar fi fost făcută ”praf” de bolidul condus de către consăteanul său.
Prin urmare, dosarul a putut să meargă mai departe, spre cercetare judecătorească, iar la data de 30 septembrie a.c., la aproape 7 ani de la accident, magistrații Judecătoriei Brăila s-au pronunțat: I.C. (31 de ani) a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, urmând, printre alte obligații, să presteze și 120 de zile de muncă în folosul comunității. Societatea de asigurări la care avea încheiată o poliță obligatorie urmează să plătească familiei decedatului peste 200.000 de euro, cu titlul de daune, la rămânerea definitivă a sentinței.