Focul a distrus bruma de agoniseală a acestei familii necăjite din comuna Gemenele. Tatăl, mama și trei copilași, cel mai mare având aproape 4 ani, trăiesc din mila vecinilor care i-au lăsat să locuiască într-o casă, după ce locuința lor a fost ștearsă de pe fața pământului de un incendiu izbucnit în ziua de 13 august 2024. Nu aveau mare lucru: două cămăruțe pe un hol, dar erau fericiți. Tatăl lucrează în municipiul Brăila, iar mama se ocupă de cei mici. Cea mai mare bucurie a lor este că năpasta i-a lovit în timpul zilei și așa au scăpat toți cu viață.

Din acel moment a început lupta pentru existență a părinților, cu sprijinul câtorva oameni de bine care le-au adus de-ale gurii și au făcut mici donații în bani. Cât despre reclădirea locuinței distruse, nici pomeneală! Norocul lor cel mai mare l-a reprezentat implicarea unui om de omenie din Măxineni, Ionuț Bogdan Ruse care a vorbit despre situația familiei, pe rețelele de socializare, și a deschis un cont pentru donații, prin intermediul Asociației Centrul de Dezvoltare Rurală Măxineni. Așa au aflat și polițiștii brăileni de la Rutieră despre acest caz și, în preajma Crăciunului, au sosit la Gemenele cu brațele încărcate cu daruri. Pe lângă alimente și jucării pentru cei mici, polițiștii au donat și vouchere în valoare de 3.700 de lei, cu ajutorul cărora au fost cumpărate materiale de construcție de primă necesitate.
În contul bancar au donat puțini oameni, cât să-i numeri pe degete, așa cum ne-a mărturisit cu amărăciune Ionuț Ruse: ”Toți mai-marii județului s-au grăbit să ajute la Pechea, după inundații, iar pentru familia Stoian doar oamenii simpli, cu venituri mici, au donat cât au putut. M-am implicat efectiv în acest caz prin luna noiembrie și sunt hotărât să merg până la capăt. Avem însă, nevoie de sprijinul oamenilor cu suflet, pentru ca micul nostru proiect social – căsuța cu două cămăruțe să prindă viață”.

În afară de polițiști și de cei câțiva donatori despre care spuneam, doar primarul din comună s-a mai implicat, în sensul că a pus la dispoziție un tractor, pentru curățarea terenului de resturile carbonizate și mormanul de moloz. A fost bine și așa, spunem noi, dar greul de-abia acum începe.
Cu banii strânși și materialele de construcție cumpărate, voluntarii au turnat aproape jumătate din placa de beton pe care urmează a fi ridicată locuința. Prin urmare, ”mai e mult până departe” și doar cu sprijinul celor din jur va reuși familia Stoian să aibă din nou un acoperiș deasupra capului, poate până la sfârșitul acestui an.
”Noi ne bucurăm de orice sumă, cât de mică. Ca și materiale de construcție, limitându-ne la micuțul brodei pe care vrem să-l construim, cred că, în primă fază, ar fi suficient un palet de ciment și trei paleți de BCA, plus adezivul aferent. Urmează să ajung la Gemenele, să reparăm betoniera și să definitivăm placa”, a mai spus Ionuț Ruse.
Cine dorește să pună ”o cărămidă” la reclădirea căminului familiei Stoian, poate depune bani în contul deschis la CEC de Asociația Centrul de Dezvoltare Rurală Măxineni, nr. RO56CECEBR0130RON0704804, cu mențiunea (la detalii transfer) ”Donatie familia Stoian”.