Vedeți cum a preluat văduva lui Costel Frizeru ”Speranța 2015” și ce venituri a obținut anul trecut asociația fără acreditare și fără spațiu de cazare pentru persoanele cu handicap
Ziarul Comunitatea v-a relatat în premieră, ieri, cazul Aura Udrea, administratorul Asociației ”Aura 2010”, cu sediul pe strada Mircea cel Mare din Brăila nr. 135. Pe surse aflasem că echipele de control coordonate de Prefectura județului Brăila au descins la adresa amintită și au găsit zeci de bătrâni, cazați contra cost, în regim de centru rezidențial, deși asociația nu avea autorizație de funcționare. Știam că seniorii fuseseră relocați, unii dintre ei au ajuns la spital, iar în cauză fusese întocmit dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei activități, potrivit art. 348 din Codul penal.

Am reamintit că, în anul 2017, Aura Udrea și Adrian Ritzinger – director la AJPIS Brăila, la acea vreme, au fost cercetați într-un dosar penal, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Un an mai târziu, dosarul a ajuns la DNA și atât!
Am mai precizat că Aura 2010 și-a continuat, totuși, activitatea. că este în pragul falimentului, pe rolul Tribunalului Brăila aflându-se un dosar, având ca obiect procedura insolvenței. Practic, are datorii peste tot: ANAF, Electrica, Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, Engie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, chiar și la un cabinet de avocatură.
Câteva ore mai târziu, în cursul zilei de miercuri, 12 iulie a.c., a venit și comunicatul Prefecturii Brăila:”La nivelul județului Brăila au fost controlate, în cursul zilei de ieri (11.07.2023), un număr de 14 centre rezidențiale publice și private conform unei planificări pe zone realizată împreună cu Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Comisia de control constituită prin ordin de prefect a hotărât, în cursul serii de ieri, închiderea unui centru în care erau cazate 41 de persoane. Neregulile constatate, pentru care s-a luat această decizie sunt lipsa licenței și a autorizației de funcționare.
Din 41 de persoane care erau cazate în acest centru, 23 au fost mutate în altă locație care își desfășoară activitatea cu autorizație de funcționare și care dispune de capacitatea necesară, iar restul de 18 au fost relocate în unități spitalicești din municipiu pentru a fi evaluate din punct de vedere medical, precum și pentru a beneficia de îngrijire specifică în perioada imediat următoare. Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a deschis dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei activități (art. 348 din Codul Penal) și obținere ilegală de fonduri”.
Am solicitat detalii reprezentantului Prefecturii și ni s-a spus că asociația în cauză este Speranța 2015. Adică, se efectuase control pe strada Mircea cel Mare nr. 135 (aveam deja confirmarea de la fața locului!), unde își are sediul Asociația Aura 2010, dar fusese închis centrul rezidențial al Asociației Speranța 2015. Mai înțelegeți ceva?! Nici noi! Prin urmare, am mers pe fir și am aflat o sumedenie de lucruri interesante …
O simplă căutare pe net ne arată că Asociația Speranța 2015 are sediul social pe Bd. Dorobanților, într-un apartament de bloc. O a doua căutare ne conduce spre o adresă din comuna Tudor Vladimirescu, pe strada Brăilei la nr. 82. Și o a treia căutare ne-a direcționat fix unde ne așteptam mai puțin, dat fiind că voiam o discuție cu Aura Udrea și, de fapt, am dat peste altcineva! Iar acest ”altcineva” a reușit să facă lumină, vorbind despre clădirea din comuna Tudor Vladimirescu în care, la un moment dat, ar trebui cazate persoanele care au nevoie de îngrijire specială, într-un centru rezidențial. Citiți și vă minunați!

”Acuma e în renovare. Căutați pe internet pe Aura 2000 sau cât era, pentru că ea se ocupă de centrul ăla (n.r. confirmă că este vorba despre Aura Udrea). Acuma e în renovare, am văzut că se lucrează la el, că a fost o clădire de birouri și trebuie amenajat acuma. Dacă vorbiți, vă poate spune când o fi gata, sau, știu eu, (…). E chiar în centru (n.r. clădirea în curs de renovare), numai că nu e la Tudor Vladimirescu, e la Scorțaru Vechi care aparține de Tudor Vladimirescu. E chiar în centru, vizavi de căminul cultural. A fost fostele birouri ale CAP-ului. E nou acolo tot (n.r. clădirea nu a găzduit până acum bătrâni sau alte persoane care au nevoie de îngrijire). Nu a fost nimic acolo, a fost clădire părăsită, că a fost a asociațiilor și a preluat-o primăria și a dat-o pentru cămin de bătrâni. (…) eu am înființat asociația (n.r. Asociația Speranța 2015) și eu am preluat clădirea și i-am cedat ei și asociație și tot. Sunt consilier la Tudor (n.r. consilier local la Tudor Vladimirescu) și intram în conflict de interese și atunci i-am predat-o (…) de vreo doi ani. Probabil că o fi obținut fonduri acuma ceva (n.r. motivul pentru care de-abia acum renovează clădirea), probabil de vreo două luni”.
Adică, un cetățean (dar nu unul oarecare!) din comuna Tudor Vladimirescu înființează, în anul 2016, Asociația Speranța 2015. În anul 2020, omul câștigă la alegeri un fotoliu de consilier local și ”ca să nu intre în conflict de interese”, îi ”cedează” asociația Aurei Udrea care avea mari probleme de legalitate cu activitatea desfășurată la Aura 2010. Nu știm cum îi ”cedează” actualul consilier, în 2020, și clădirea despre care vorbește, în condițiile în care Asociația Speranța 2015, concesionează respectivul imobil de-abia în 2022, după ce se înscrie la licitație. Și asta după ce, în 2021, depusese o solicitare de concesionare, cum scrie la carte!
Cert este că Asociația Speranța 2015 are acum o clădire pe care, în urmă cu două luni, a început să o renoveze, așa cum a precizat consilierul. Asta pe lângă sediul social pomenit la început, de pe Bd. Dorobanților, într-un apartament de bloc. Cel puțin noi nu am găsit alte spații unde ar fi putut să-și desfășoare activitatea și oricum, ne zice Prefectura, nu avea nici licență și nici autorizație de funcționare, chiar dacă juca alba-neagra cu bieții bolnavi cazați ”în ograda” Asociației Aura 2010.

Cu toate acestea, Asociația Speranța 2015 ne-a rezervat și alte surprize. Potrivit indicatorilor financiari disponibili pe site-ul totalfirme.ro, încasările asociației pe anul 2022 sunt de 1.506.511 lei (peste 300.000 de euro), din care profit doar 5.116 lei. La ”starea firmei” este trecut ”în funcțiune din 17.03.2016”. Venit a început să aibă de-abia în 2021 – 357.571 lei, profit – 158.508 lei.
Nu ne dumirim de unde venitul și profitul, dar poate ne vor lumina organele de control care, așa cum ne-au spus, sunt hotărâte să facă lumină în beznă!
Până una, alta, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut publică o listă, la data de 10 iulie a.c., cu peste 1.700 de entități furnizoare de servicii sociale, radiate din Registrul electronic unic al serviciilor sociale, deoarece în primii 3 ani de la data eliberării certificatului de acreditare nu au înființat servicii sociale sau niciunul dintre serviciile sociale înființate nu a primit licență de funcționare. Dintre acestea, 48 sunt din județul Brăila, cu Asociația Aura 2010 la loc de cinste, dar și servicii publice de asistență socială din cadrul unor primării, precum Cireșu, Berteștii de Jos, Dudești, Galbenu, Grădiștea, Gropeni etc, dar și fundații, parohii sau Casa de Ajutor Reciproc Brăila. Găsiți lista întreagă aici.