Aura 2010 – motorul unei afaceri de milioane.
Ciudatul istoric al Asociației Speranța 2015 – de la Căldăruș și Horneț, la familia văduvei lui Costel Frizeru.
”Goluri” în declarațiile de interese
Evoluție cameleonică
Numele Aurei Udrea este din nou ”cap de serie nr. 1” în preocupările autorităților împinse la controale. Femeia a ajuns prima dată în atenția presei, în momentul decesului lui Costache Golea, zis ”Costel Frizeru”, considerat ”mentorul” interlopilor brăileni (și nu numai), survenit în anul 2007. Trei ani mai târziu, în calitate de fondatoare și președintă a Asociației Aura 2010, inaugura cu mare fast un centru rezidențial pentru persoane vârstnice. În prezența autorităților publice locale și a jurnaliștilor, s-a tăiat panglica așezământului, considerat un exemplu pentru toți.
În decurs de câțiva ani, afacerea s-a extins, Aura 2010 ajungând să gestioneze 13 stabilimente destinate bătrânilor și persoanelor cu handicap. În aceste condiții, a picat ca un trăsnet dosarul penal deschis în 2017, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, în care Aura Udrea (fostă Golea) și Adrian Ritzinger, director al AJPIS, erau cercetați pentru obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Nu toată lumea a fost surprinsă. Funcționarii statului cu atribuții de control știau că situația asociației este ”albastră”, s-au tot plâns șefilor ierarhici că nu sunt lăsați să pătrundă în stabilimentele respectivei asociații, că sunt foarte multe nereguli și că trebuie luate măsuri urgențe, dar nu prea a avut cine să-i asculte.
Prin urmare, doar neavizații s-au minunat de faptul că Aura Udrea, angajații ei, funcționari AJPIS, în frunte cu șeful lor, au dat cu subsemnatul la parchet, la acel moment. În 2018, dosarul a ajuns la DNA Galați și nu se mai știe nimic despre mersul anchetei. Între timp, Adrian Ritzinger s-a pensionat. Asociația Aura 2010 a continuat să funcționeze, dar cu din ce în ce mai puține cămine, până când a trebuit să le închidă pe toate, odată cu pierderea licențelor de funcționare. Asociația a intrat în insolvență, datoriile s-au tot adunat, așa că era momentul unei schimbări. Câteva spații au fost preluate de Asociația Raayn&Dar&Lyl, înființată de Liliana și Rareș Căpităneanu, una dintre fiicele Aurei Udrea și soțul ei și sunt folosite tot ca centre rezidențiale: Centrul ”Sf. Elena” de pe Bd. Panait Istrati nr. 24, Centrul pentru persoane vârstnice de pe strada Mihai Eminescu nr. 9-13 și Căminul de Aur de pe Bd. Independenței nr. 97. Alte imobile au devenit mai târziu cămine ale Asociației Speranța 2015. Și așa ajungem la subiectul principal al investigației noastre.
”Vizionarii” de la Tudor Vladimirescu
În luna iulie 2015, doi ”vizionari” din comuna Tudor Vladimirescu, aveau să ”dureze” o asociație non-profit. Spunem ”vizionari”, pentru că Ionel Căldăruș și Georgel Horneț nu au desfășurat nicio activitate în cadrul asociației, dar au ținut-o în funcțiune ani de zile, doar pentru a o preda mai departe, la un moment dat, după cum veți vedea.
La data de 06.07.2015 ia ființă Asociația Speranța 2015, cu sediul în comuna Tudor Vladimirescu, cu președinte Căldăruș Ionel, vicepreședinte Căldăruș Georgeta (soția). director executiv Horneț Georgel și Horneț Liliana (soția), secretar general.
Vreme de cinci ani nu s-a mai întâmplat nimic. Până când …
15.08.2020 Horneț Georgel și Horneț Liliana se retrag din asociație și apar în schemă Lazăr Florentina (fiică a Aurei Udrea), soțul acesteia, Lazăr Nicușor, și Udrea Aurel, soțul Aurei Udrea. În plus, Lazăr Florentina o numește pe Aura Udrea mandatar, pentru a o reprezenta în legătură cu toate activitățile asociației.
17.08.2020 Se stabilește noua structură a Asociației Speranța 2015, astfel: Lazăr Florentina – președinte, prin mandatar Aura Udrea, Udrea Aurel – vicepreședinte, Mănică Magdalena – director, Lazăr Nicușor – membru, Căldăruș Ionel și Căldăruș Georgeta – membri fondatori.
16.11.2020 Este momentul retragerii membrilor fondatori Căldăruș Ionel și Georgeta și a membrului Lazăr Nicușor. Lazăr Florentina, prin mandatar Udrea Aura, rămâne președinte, Udrea Aurel – vicepreședinte, Mănică Magdalena – director și apare, în calitate de membru, SC RUDOFLOR CARGO SRL – cu Lazăr Florentina drept asociat unic.
24.08.2021 Se schimbă sediul Asociației Speranța 2015, din comuna Tudor Vladimirescu, în Brăila, Bd. Dorobanților nr. 62, bl. A31, SC. 2, AP. 20 (sediu social și pentru SC Rudoflor SRL).
03.09.2021 Se deschide Centrul rezidențial Sf. Maria, sub ”umbrela” Asociației Speranța 2015, pe Bd. Dorobanților nr. 397. Erau găzduiți acolo și copii cu dizabilități.
08.09.2021 Se deschide al doilea centru al Asociației, Florys, pe strada Apollo nr. 45.
P.S. Actul constitutiv al asociației a fost modificat de mai multe ori, în instanță. Ultima modificare adusă statutului și actului constitutiv datează din 10.01.2023.
În anul 2022, Asociația Speranța 2015 licitează și câștigă concesionarea unui imobil, fostă clădire de birouri a CAP-ului, din satul Scorțaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu. În urmă cu două luni, după cum preciza consilierul Horneț, au început lucrările de renovare, pentru ca într-un timp cât mai scurt, aici să funcționeze cel mai nou centru rezidențial al Asociației Speranța 2015.
”Vecinii auzeau cum țipau”
Cele două azile primesc licență provizorie de la Ministerul Muncii și Protecției sociale. După câteva luni, asociația este amendată de două ori, cu suma totală de 62.000 de lei. După un an, la începutul lunii noiembrie 2022, cu ocazia controlului obligatoriu efectuat de inspecția socială a AJPIS, cele două stabilimente au fost considerate neconforme și au fost închise. Zecile de rezidenți au rămas, totuși, ”pe mâna” asociației.
Așa se explică de ce, la data de 11 iulie 2023, 41 de oameni cu nevoi speciale au fost găsiți în Brăilița, pe strada Mircea cel Mare nr. 135. După ce a rămas fără licență, asociația ”fantomă” i-a găzduit ilegal, acasă la Aura Udrea și timp de aproape opt luni, toată suflarea instituțională a ignorat acest lucru. Și nu o spunem noi, ci funcționarii publici care s-au săturat să tacă: ”Cum să funcționeze un centru cu îngrijiri fără să se știe?! Pentru că și vecinii spuneau că se auzeau cum țipau, cum urlau și că au depus fel de fel de sesizări și că nimeni nu a luat niciun fel de măsură. Deci se știa!”.
Protejați ”până la Dumnezeu”
Oamenii din sistem care ani de zile s-au confruntat cu problemele de legalitate descoperite la stabilimentele familiei Udrea, sunt sceptici cu privire la rezultatele noului dosar penal deschis de poliție, după controlul de pe 11 iulie a.c., pentru exercitarea fără drept a unei activități (art. 348 din Codul Penal) și obținere ilegală de fonduri. Știu și au văzut prea multe! La întrebarea ”cine îi protejează?”, răspunsurile funcționarilor statului cu atribuții de control, sunt parcă trase la indigo: ”Toată lumea! Vă dați seama, dacă pe Aura 2010, în anul 2017, a fost acea problemă cu fondurile (n.r. – dosarul penal deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, preluat ulterior de DNA) date de către AJPIS, unde au fost anchetați și inspectorii sociali și dl Ritzinger și după aceea dl R. a plecat frumos la pensie și nu s-a mai auzit absolut nimic! Și atunci, ne întrebăm noi cine îi protejează? Cred că până la Dumnezeu!”.
Când vine vorba despre afacerile din spatele centrelor rezidențiale (în general și în particular!), tot oamenii din sistem știu cum stau lucrurile: ”Caută foarte mulți bătrâni care nu mai au pe nimeni și au bunuri. Au luat terenuri, au luat case, au luat apartamente. Ei din asta au făcut bani, din vânzarea acestor imobile. Și după aceea … Ar fi foarte bine de anchetat, după ce s-au făcut respectivele contracte de vânzare sau de donație, ce s-a întâmplat cu persoanele respective? Ce vedem noi la televizor este de suprafață, problema este mult mai gravă. Și vă spun că sunt foarte, foarte protejați, de la notari, instituțiile statului, șefi de instituții, lume interlopă, tot ce vrei și ce nu vrei. Nu știu ce ar putea să-i dărâme pe oamenii ăștia”.
Omisiuni în declarațiile de interese
Să revenim la Ionel Căldăruș și Georgel Horneț. Acesta din urmă explica, într-o discuție telefonică redată de Ziarul Comunitatea, cum a înființat Asociația 2015 și cum i-a dat-o Aurei Udrea, pentru că el urma să candideze la alegerile locale din septembrie 2020, la Tudor Vladimirescu, pentru un post de consilier local, din partea PSD. Găsiți articolul respectiv aici. Și, într-adevăr, la data de 15 august 2020, soții Horneț s-au retras din asociație, dar au rămas Ionel și Georgeta Căldăruș.
Și Ionel Căldăruș era deja consilier local PSD! În declarația lui de interese din data de 20 martie 2020 nu există nicio mențiune legată de statutul său de președinte al Asociației Speranța 2015 și nici despre vicepreședinția soției sale, în aceeași asociație.
La data de 3 noiembrie 2020, completează o altă declarație de interese, pentru că la alegerile din septembrie câștigase un nou mandat de consilier local. Nici de această dată nu menționează nimic despre Asociația Speranța 2015, în care el și soția sa, erau încă membri fondatori. Așa cum am precizat la începutul acestui material, Ionel și Georgeta Căldăruș au părăsit Asociația, de-abia la data de 16.11.2020.