Intrarea Domnului în Ierusalim
Duminica Floriilor (sau a Stâlpilor) marchează, pentru creștinii de pretutindeni, intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim și debutul Săptămâni Patimilor. Este legată de învierea lui Lazăr din Betania, moment celebrat în sâmbăta premergătoare Floriilor, fiind, totodată, și duminica dezlegării la pește, după o lungă perioadă de post.
În această zi, după Sfânta Liturghie, preoții ortodocși sfințesc ramurile de salcie aduse de credincioși și citesc rugăciuni de sfințire, cu lumânări aprinse, ținând în mâini ramurile înmugurite – simbol al biruinței vieții asupra morții, fiind cunoscută fantastica putere de regenerare a salciei.
Datini și obiceiuri
Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim s-a suprapus peste cea închinată zeiței romane Flora, zeița florilor și a primăverii, a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. În cinstea ei se organizau Floraliile, serbările de primăvară.
În mod firesc, Floralia păgână și Floriile creștine s-au îmbinat armonios în datinile și obiceiurile poporului român. De Florii se face „de ursită”, fetele aflând, prin diverse metode, dacă se vor căsători sau nu, în acest an. Cine a purtat un mărțişor până în această zi, îl va pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, cu o dorință în gând. Dacă pomul va rodi frumos sau dacă florile de măceș vor fi multe și vesele, dorința secretă se va îndeplini. Tot de Florii, fetele din mediul rural își scot zestrea din casă, la aerisit, în bătaia vântului.
În noaptea dintre Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, fetele nemăritate obișnuiesc să pună o oglindă și o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste și sănătate. De asemenea, la miezul nopții, se fierbe busuioc în apă, iar dimineața fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos și strălucitor. Ce rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranța că băieții se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.
Mai există credința că cine îndrăznește să se spele pe cap, în ziua de Florii, fără apă descântată și sfințită, va albi înainte de vreme. Nu este bine, în această zi, să speli rufe sau să faci munci grele. De asemenea, nu trebuie să arunci ramurile uscate de salcie, până nu aduci altele proaspete. Poartă haine noi, pentru a avea noroc tot anul și sub nicio formă nu da bani cu împrumut.
Este bine ca în această duminică să vă rugați și Arhanghelului Mihail, conducătorul cetelor îngerești, ”cel care este asemenea lui Dumnezeu”.