Pesediștii și peneliștii brăileni ”cântă”, pe Facebook, floricelele de 8 Martie, fără să scrie nimic (din decembrie 2024, încoace) despre deciziile partidelor lor. Dar simplul fapt că nu aplaudă eliminarea din cursa prezidențială a singurului candidat susținut de partidele suveraniste, spune multe despre starea de spirit a unor oameni mai degrabă conservatori, în convingeri, independent de poziția șefilor de la Centru
Duminică, 9 martie a.c., este o altă zi ”istorică” pentru România, așa cum titra un ziar național. Este ziua în care, pe fondul unor ”probleme de conștiință”, membrii Biroului Electoral Central au respins dosarul de candidat al lui Călin Georgescu, aruncând, practic, în aer mișcarea suveranistă din România. A fost momentul în care protestele pașnice (de până acum) au căpătat accente violente, fie din cauza unor ”infiltrați”, fie din alte cauze, pe care, cu siguranță, procurorii le vor instrumenta ”la foc automat”, dacă situația o va impune.
Spuneam, pe pagina de Facebook a ziarului, citându-l pe Iulius Cezar, că ”zarurile au fost aruncate”, în sensul că, de acum încolo, orice scenariu este posibil și tot ce, până mai ieri, era ”conspirație”, va deveni știre oficială. Nu este un secret pentru nimeni că votanții și susținătorii lui Călin Georgescu (peste 45% din populația cu drept de vot, după ultimele sondaje comandate atât în România, cât și în Uniunea Europeană), sunt convinși că asistăm la o altă lovitură de stat, în zorii unui regim totalitar, în care libertatea de exprimare va deveni un lux, iar libertatea de a alege nu mai există. Mai grav este că de aceeași părere sunt și alți cetățeni români care nu au niciun pic de simpatie pentru Călin Georgescu, la unison cu publicații independente din UE, plus majoritatea presei americane. Evident, presa mainstream din România aprobă decizia BEC, la fel, oficialii de la Bruxelles și o serie de analiști, politicieni și influenceri, toți aceștia contrazicând narativul prin care se acreditează ideea reinstaurării dictaturii în România.
În Provincie, puține publicații vor trata subiectul, fie și formal, Brăila nefăcând excepție. Frica despre care vorbeam în decembrie 2024, după anularea alegerilor prezidențiale, paralizează nu doar jurnalismul firav din țară, dar îi amuțește inclusiv pe politicienii noștri care nu mai îndrăznesc nici măcar să aplaude ceva, darmite să critice! Singurul care și-a exprimat opinia, în ultimele trei luni, la nivel local, a fost Florin Cîrligea, deputat AUR. În rest, liniște mormântală!
Observație: pesediștii și peneliștii brăileni ”cântă”, pe Facebook, floricelele de 8 Martie, fără să scrie nimic (din decembrie 2024, încoace) despre deciziile partidelor lor. Dar simplul fapt că nu aplaudă eliminarea din cursa prezidențială a singurului candidat susținut de partidele suveraniste, spune multe despre starea de spirit a unor oameni mai degrabă conservatori, în convingeri, independent de poziția șefilor de la Centru.
Potrivit presei centrale, reprezentanții AUR, POT, SOS și USR au votat, la BEC, pentru validarea dosarului de candidat al lui Călin Georgescu, în timp ce reprezentanții PSD-PNL-UDMNR-Minorități Naționale și cei cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (10 voturi din 14) au votat împotrivă.
Voturi pro-Georgescu
1.Ingrid-Luciana Mocanu (Alianța pentru Unirea Românilor) 2.Oana Anghel (Uniunea Salvați România) 3.Aura- Speranța Ungureanu (Partidul S.O.S. România) 4.Marian Radu (Partidul Oamenilor Tineri)
Voturi anti-Georgescu
1.judecător Cristinel Grosu, preşedintele BEC 2.judecător Mihnea Adrian Tănase, locțiitorul preşedintelui BEC 3.judecător Maricel Nechita, 4. judecător Mihaela Mîneran, 5.judecător Ana Hermina Iancu, 6.preşedintele AEP ( Zsombor VAJDA, potrivit roaep.ro) 7.vicepreședinte AEP (Cosmin-Gabriel POPP, potrivit roaep.ro) 8.Viorel Mocanu (Partidul Social Democrat) 9.Cristian Ene (Partidul Național Liberal) 10.Mária Kolumbán (Uniunea Democrată Maghiară din România)
Integral, Decizia BEC de respingere a înregistrării candidaturii independente a lui Călin Georgescu



