Inaugurarea Podului a fost așteptată astăzi de românii veniți din toate colțurile țării. Mașinile oaspeților au format un șir neîntrerupt de aproape un kilometru, unii dintre ei ajungând chiar și cu două ore mai devreme.
”Știu că au fost și oameni care nu l-au dorit”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose
A avut loc și inaugurarea mult-așteptată! Podul Brăilei sau ”Podul Speranțelor”, așa cum a fost denumit, plastic, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transformat Brăila, pentru câteva ceasuri, în cel mai fierbinte loc de pe harta României. Fierbinte, la propriu, pentru că soarele a răspândit cu generozitate căldura-i intensă, încingând atmosfera cu 34 de grade la umbră, la orele prânzului.

La ora 11,00, așa cum era trecut în program, a sosit delegația de la București, în frunte cu președintele Iohannis, primul ministru Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, europarlamentarul Mihai Tudose, comisarul european Adina Vălean și oaspeții din Italia și Japonia, cele două țări de unde provin constructorii. Au fost așteptați de întreaga administrație publică locală: prefectul Iulian Timofei, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, lideri de partide, consilieri și oameni de afaceri.
Ministrul Grindeanu, pe post de maestru de ceremonii, a deschis seria discursurilor, vorbind despre importanța Podului brăilean, pentru unirea rutieră a celor trei regiuni istorice românești, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Și-a amintit că la momentul 2017, când colegul său de partid, Mihai Tudose, i-a vorbit pentru prima dată despre construcția unui pod care să facă legătura între Brăila și Tulcea, au fost foarte puțini care au crezut în proiect. Și foarte puțini care au susținut acest proiect, trebuie spus!

Klaus Iohannis a insistat pe importanța proiectelor de țară, cu fonduri europene, arătându-se mulțumit de rezultatele colaborării PSD – PNL, cel puțin în privința proiectului ”Golden Gate-ului” românesc: ”Indiferent de poziționările politice, de dezbaterile și obiectivele pe care partidele și le propun pentru anul electoral care urmează, interesele României în materie de reforme și dezvoltare economică trebuie să primeze. Țara noastră are acces la un volum semnificativ de fonduri europene, iar o proporție semnificativă din aceste sume este alocată dezvoltării infrastructurii de transport. Ne dorim cu toții o Românie mai conectată, cu drumuri mai multe, mai bune și mai sigure. Infrastructura de transport are un potențial imens de stimulare a dezvoltării economice și de creștere a calității vieții, îndeosebi pentru comunitățile locale. Conectarea la coridoarele majore de transport, fluidizarea traficului intern și facilitarea traficului de tranzit internațional au avut dintotdeauna un puternic efect de antrenare asupra economiilor și comunităților locale. Atragerea de investiții competitive, adaptate specificului de dezvoltare local, crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite sunt doar câteva avantaje de care, în situația de față, județele Tulcea și Brăila se vor bucura în perioada următoare, prin finalizarea acestui proiect”.
Președintele i-a felicitat și pe edilii brăileni ”pentru înțelegerea corectă a mizelor unei mai bune conectări a regiunii la rețeaua națională de transport rutier” și i-a ”încurajat” să atragă mai multe investiții pentru proiecte de interes local și regional.

Primul ministru Marcel Ciolacu a declarat: ”Cele 500 de milioane de euro investite în pod s-au întors, în mare parte, în economia românească – mai ales în această regiune. Beneficiare sunt familiile a mii de angajați de la companii din județe precum Brăila,Tulcea și Galați, care au lucrat și lucrează încă la finalizarea întregului obiectiv. Acești bani alimentează de patru ani economia locală”. Premierul speră că România va fi ”un actor-cheie în procesul de reconstrucție a Ucrainei”, Podul Brăilei fiind un argument în plus, în acest sens.
Europarlamentarul Mihai Tudose nu a uitat să menționeze faptul că, multă vreme, Podul de care se mândrește acum o țară întreagă, a fost privit ca un proiect utopic, prea puțini fiind cei care și-ar fi dorit să devină realitate: ”În februarie 2017, primul ministru de atunci, dl Sorin Grindeanu, a făcut prima vizită la Brăila. Atunci s-a convins că acest pod este necesar, că acest test este necesar pentru a tăia nodul gordian și de a începe de undeva (…) Domnia-sa este cel care a găsit finanțarea pentru acest pod. (…)”.

Mihai Tudose ne-a mărturisit că proiectul ”Podul peste Dunăre, la Brăila” este ”un vis împlinit”, pentru care a luptat de când a intrat în politică. ”Pentru Brăila era foarte important: nu erau drumuri, pentru că nu era pod. Știu că au fost și oameni care nu l-au dorit, dar după ce a fost semnat, cu finanțare cu tot, greu de oprit!”.
Circulație restricționată, dar fără taxă de pod
Podul Brăilei, cel mai important și cel mai scump proiect de infrastructură din România și al treilea ca mărime din Europa, mai are mult până va fi dat ”la gata”.
Inițial, s-a spus că circulația se va deschide după inaugurare, la orele 13.00, dar podul a mai stat închis până la 15.30, pentru eliberarea căii de rulare, demontarea corturilor și a scenei. Oricum circulația va fi restricționată în timpul săptămânii, de luni până vineri, cu posibilitatea de deplasare doar în intervalul orar 06.00 – 21.00, pentru demontarea macaralelor folosite la construcție. Sâmbăta și duminica se va putea circula inclusiv noaptea. Restricțiile vor dura, cel mai probabil, până la finele lunii noiembrie, anul acesta.
Vreme de cinci ani nu se vor aplica taxe de pod, așa că este de așteptat un aflux de aproximativ 5.000 de autovehicule zilnic. Bicicliștii și pietonii nu au voie pe pod, pentru că structura rutieră se află în afara orașului și nu a fost gândită pentru circulația pietonală sau pentru deplasarea cu bicicleta.




