Insp. Liviu Preda: ”Noi facem aceste lucruri pentru că așa simțim, așa ne dorim. Nu o facem din obligație, nu o facem pentru a ne lăuda. Și chiar dacă mediatizăm acțiunile noastre prin presă, nu o facem ca să ne lăudăm sau ca să îmbunătățim imaginea Poliției Rutiere; o facem pentru a aduce la cunoștință și altor persoane (…), să atragem alte persoane să contribuie la aceste inițiative”.
Participanții la trafic sunt rareori fericiți atunci când îi văd pe stradă. Șoferii își verifică centurile de siguranță și reduc brusc viteza, pietonii își amintesc dintr-o dată că trebuie să traverseze regulamentar, iar bicicliștii regretă (tot dintr-o dată :)) că au lăsat acasă echipamentul de protecție șau alte neajunsuri ce s-ar putea lăsa cu o sancțiune. Să fim serioși, prezența polițiștilor de la Rutieră nu prea are darul să te liniștească, chiar dacă nu te știi cu nimic pe conștiință. Și totuși …
Polițiștii brăileni de la Rutieră s-au remarcat, în spațiul public, cel puțin în ultimul an, și prin acțiuni ce nu sunt cuprinse în fișa postului ori în Statutul polițistului. Mi-au atras atenția, la un moment dat, după producerea unui eveniment dramatic și nu pentru că ar fi amendat pe cineva ci, dimpotrivă, pentru că au strâns bani și bunuri materiale pentru a sări în ajutorul unor familii lovite de nenorocire. Mai în glumă, mai în serios, am întrebat-o pe Elena Ostache, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, dacă cei de Rutieră au ca primă sarcină, la începutul unei zile de lucru, să facă revista presei, în scopul depistării necăjiților care au nevoie de sprijin. Și pentru că Biroul Poliției Rutiere apărea ca inițiator al acțiunilor caritabile, am decis să port o discuție liberă cu insp. Liviu Preda (29 de ani), șeful acestei structuri din cadrul Poliției Municipiului Brăila.
Voi puncta câteva lucruri, ca un rezumat al interviului de mai jos. În primul rând, Liviu Preda coordonează Biroul Poliției Rutiere Brăila din luna aprilie a.c., dar face parte din colectiv de aproximativ trei ani. Toți colegii săi sunt foarte tineri (majoritatea până în 30 de ani) și pare-se că s-au adunat laolaltă pentru a schimba percepția față de menirea și impactul pe care polițiștii trebuie să îl aibă în comunitate.
Sunt acel exemplu necesar distrugerii vechilor tipare și am convingerea că indiferent în ce domeniu și-ar fi desfășurat activitatea, s-ar fi implicat la fel în acțiunile caritabile, pentru simplul fapt că sunt exponenții unei generații pentru care compasiunea nu este doar un cuvânt din DEX. Ei, tinerii care chiar înțeleg la nivel profund sintagma ”litera și spiritul legii”, trebuie să fie un exemplu pentru noi toți, să îi apreciem și să îi ținem aproape.
Insp. Liviu Preda: ”Noi facem aceste lucruri pentru că așa simțim, așa ne dorim. Nu o facem din obligație, nu o facem pentru a ne lăuda. Și chiar dacă mediatizăm acțiunile noastre prin presă, nu o facem ca să ne lăudăm sau ca să îmbunătățim imaginea Poliției Rutiere; o facem pentru a aduce la cunoștință și altor persoane (…) pur și simplu să îndrumăm și alte persoane, să atragem alte persoane să contribuie la aceste inițiative”.