Anul acesta se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România. La Mulți Ani fără evenimente!
La data de 28 februarie, se împlinesc 91 de ani de Protecție Civilă în România. Protecția civilă a a fost înființată în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei și resurselor teritoriului, fie prin asigurarea protecţiei directe, fie prin micșorarea eficacității atacurilor”. Noua legislație, cu începere din 2004, prin care sunt reglementate situațiile de urgență, a venit cu noi responsabilități pentru Protecția Civilă, care este astăzi componentă a sistemului național de management al situațiilor de urgență, structură a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituție subordonată Ministerului Afacerilor Interne. Misiunea principală a acestei structuri este intervenția la dezastre: incendii, inundații, cutremure, incidente cu risc radiologic, transport de substanțe periculoase, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase.
În cadrul conferinței de presă organizată astăzi, la sediul ISU ”Dunărea” Brăila, inspectorul șef Ion Cristian a vorbit despre importanța structurii de protecție civilă și a prezentat pe larg activitățile destinate publicului larg. Încă de luni, 26 februarie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila, a desfășurat o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 11.00 – 13.00, la toate sediile subunităților de intervenție, s-a organizat evenimentul „Zilele Porților Deschise”, pentru toți brăilenii dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul acestei arme. Participanții au vizualizat tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și le-au fost reamintite măsurile și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, prin distribuirea de materiale informative specifice fiecărui tip de risc.
În săptămâna 26.02 – 04.03.2024, pompierii brăileni vor fi prezenți în unitățile de învățământ și în zonele aglomerate din municipiu și localitățile județul Brăila, unde vor desfășura activități teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență. De asemenea, pompierii vor discuta cu cetățenii în locurile aglomerate din muncipiu, iar în mediul rural vor aborda subiecte legate de prevenirea incendiilor de locuințe și vegetație uscată.
Anul trecut, au fost emise 90 avize transporturi deșeuri periculoase, iar pe raza județului au fost efectuate 1451 transporturi deșeuri periculoase, cu o cantitate de 15.351 tone.
Au fost executate șase inspecții comune la obiective ce prezintă pericol de accident major în care pot fi implicate substanţe periculoase.
Pentru informarea, instruirea şi pregătirea populaţiei, în scopul conştientizării cetăţenilor asupra importanţei respectării normelor de protecție civilă şi a cunoaşterii modului de comportare pe timpul şi după producerea unor situaţii de urgenţă, s-au desfășurat activități precum Ziua porţilor deschise, cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, 13 Octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, “Marți 13 – Preveniți ghinionul”.
În zona de competenţă a inspectoratului, în această perioadă, Formaţiunea de Protecţie Civilă a intervenit la 13 asanări a teritoriului de muniție rămasă neexplodată din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, iar scafandri militari au participat la două scufundări pentru recuperarea persoanelor înecate.