Prin hotărâre definitivă, ofițerul a câștigat în instanță plata a peste 30.000 de euro, reprezentând obligații de plată ale Ministerului Apărării Naționale, pentru cele două misiuni în Congo. Sute de astfel de acțiuni în instanță sunt declanșate pe întreg teritoriul țării, militarii acuzând Ministerul că a ținut secrete două acte normative prin care ar fi trebuit să le fie plătite drepturile.
Secretul actelor secrete
Colonelul în rezervă I.G. a dat în judecată MApN, solicitând obligarea Ministerului la plata echivalentului în lei, la cursul BNR din ziua plății, a sumei totale de 33.626 euro, compusă din: 16.425 euro, reprezentând diurna aferentă perioadei 03.04. 2011 – 04.04.2012, când a fost detașat în cadrul misiunii de menținere a păcii, organizate de ONU, în Congo (MONUSCO); 365 euro – drepturi pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere, pentru aceeași perioadă; 16.470 euro – diurna aferentă perioadei 03.06.2014 – 05.06.2018 – misiune tot sub egida ONU, în Congo; plata dobânzii legale calculate de la data scadenței sumelor datorate și până la data plății efective a drepturilor salariale neachitate și plata cheltuielilor de judecată efectuate.
Col. (r) I.G. a fost angajat al MApN, în calitate de cadru militar, din anul 1992 și până în anul 2019. În perioada 03.04.2011 – 04.04.2012 a participat, ca ofițer al Armatei Române, la misiunea de menținere a păcii, organizată de către ONU în Republica Democratică Congo, fiind membru al contingentului de militari trimis în acea zonă de MApN. Ofițerul avea dreptul la plata unei sume reprezentând diurna și a unei sume pentru asigurarea legăturii cu familia și recreerii, pe perioada în care a fost detașat.
În timpul celor două misiuni, I.G. a primit de la ONU o retribuție, cu titlu de indemnizație de subzistență. Această indemnizație acoperea cheltuielile de trai ale personalului alocat misiunilor temporare sau speciale și cheltuielile cu cazarea, mâncarea și altele în legătură cu cele două. Prin urmare, indemnizația zilnică oferită de Organizația Națiunilor Unite, în cadrul misiunilor de menținere a păcii, nu cuprindea indemnizațiile aferente dreptului la diurnă și dreptului de menținere a legăturii cu familia și recreere. Aceste drepturi trebuiau acordate de statul român, prin Ministerul Apărării Naționale, fără vreo intervenție sau solicitare expresă, din partea militarilor întorși din misiuni. De altfel, drepturile menționate mai sus sunt cuprinse în HG nr. 1086/2004 – act normativ nepublicat în Monitorul Oficial al României, modificat prin HG JS-639/2008 – de asemenea act normativ nepublicat în MO, fiind stipulate astfel:
”Personalul participant la misiunile prevăzute (…) beneficiază de diurnă în valută, care nu include cheltuielile de hrană, calculate în baza ordinului de numire în funcție, de la data părăsirii teritoriului național și până la data intrării în țară, după executarea misiunii, astfel: a) ofițerii – 45 euro/zi/persoană (…) Pe durata misiunii, personalul beneficiază de 1 euro/zi/persoană pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere”.
Justificare
Ofițerul brăilean a precizat în instanță că nu i-au fost aduse în niciun fel la cunoștință prevederile celor două acte normative – trecute la categoria ”Secret” și că a aflat întâmplător, de la colegi, la sfârșitul anului 2021, despre faptul că MApN ar fi trebuit să-i dea și alte sume de bani, în afara celor încasate deja. De aceea, la data de 03.12.2021, a solicitat MApN să-i plătească aceste drepturi, însă, printr-o adresă, i s-a răspuns că nu poate beneficia de acele plăți, întrucât a avut o sumă zilnică asigurată de ONU. Din acest motiv, la data de 18 ianuarie 2022, I.G. a deschis acțiune în justiție, chemând Ministerul în judecată.
În apărare, reprezentantul MApN spune că acțiunea este tardivă, fiind împlinit termenul de prescripție, pe deoparte; pe de altă parte a susținut că ofițerul cunoștea încă din 2004 prevederile celor două acte normative puse la ”Secret” și că nu i se datorează nimic, pentru că beneficiază de aceste drepturi considerate suplimentare doar militarii detașați în misiuni așa-zis ”de război”, nicidecum cei care participă la misiuni de menținere a păcii.
Bun de plată, dar în rate!
Tribunalul Brăila, în primă instanță, a dat câștig de cauză colonelului brăilean în rezervă, obligând Ministerul Apărării Naționale să-i plătească acestuia contravaloarea diurnei în valută, în cuantum de 45 euro la zi și suma de 1 euro/zi pentru facilitarea legăturilor cu familia și pentru recreere, pentru cele două misiuni de menținerea a păcii efectuate în Congo. Curtea de Apel Galați a respins apelul formulat de MApN, așa că sentința a rămas definitivă.
Avocatul Daniel Stoian, cel care a obținut pentru clientul său drepturile cuvenite, după un proces lung și dificil, a reprezentat și reprezintă în continuare mai mulți militari aflați în situații similare, în Brăila și Vrancea: ”Este o situație generalizată. Sute de procese sunt declanșate pe tot cuprinsul țării, petenții obțin câștig de cauză mai ușor odată creat precedentul, clientul la care faceți referire fiind doar ultimul din Brăila care a obținut plata sumelor solicitate. Din păcate, începând din ianuarie 2023, odată cu modificarea legislativă, Ministerul Apărării Naționale are posibilitatea să plătească eșalonat aceste sume, în termen de cinci ani, și nu într-o singură tranșă, așa cum era legiferat până la acel moment. Cu alte cuvinte, cei care au obținut, prin hotărâri rămase definitive înainte de ianuarie 2023, plata drepturilor, sunt mai avantajați. Chiar și așa, oamenii și-au făcut curaj și continuă să dea MApN în judecată”, a precizat avocatul brăilean.
Acesta este poate cel mai mare scandal din ultimii 20 de ani, cu MApN în prim-plan, sentințele în favoarea foștilor combatanți defavorizați curg pe bandă rulantă la toate curțile de apel din țară, iar militarii se exprimă într-un mod deloc pașnic la adresa Ministerului, pe toate rețele de socializare unde au discuții pe acest subiect.