Ex-consilierul Ionel Enuță, administratorul SC SORECAR SECURITY GUARD, apropiat al familiei Buricea și contractorul preferat al instituțiilor publice locale, în frunte cu Primăria și Prefectura Brăila, este acuzat că și-a instigat oamenii să fure șine de cale ferată din incinta SC PAL SA. Contractele, pe linie de pază și protecție, încheiate de penelist, cu statul român, prin instituțiile sale, însumează 372.401 euro
Final abrupt de carieră politică
Ionel Enuță, fost pedelist, economist de profesie, cu un prim mandat de consilier local câștigat după alegerile din 2008, a trecut ulterior la PNL și a fost, neîntrerupt, consilier județean sau local, până în luna octombrie 2020, când brusc și-a dat demisia. Pentru mulți confrați peneliști a fost o surpriză, mai ales că dumnealui făcuse parte din diverse comisii și se manifestase foarte activ pe linie edilitară. Ce-i drept, după intrarea în politică, și afacerile i-au mers din ce în ce mai bine, toate în domeniul pazei și protecției, Ionel Enuță fiind, consecutiv, administratorul mai multor societăți de profil. Și chiar dacă dintotdeauna a fost asociat (ca imagine) cu clanul Buricea, acest ”amănunt” a trecut aproape neobservat, cu o singură excepție: o mențiune în ziarul ”Obiectiv”, la un an după alegerile din 2008 (vezi aici). Prin urmare, toată lumea s-a întrebat ”de ce s-a dat Enuță la fund?” și a preferat să facă parte din eșalonul trei-patru din PNL, după 12 ani de dimensiune politică notabilă și utilă, cel puțin la nivel local.
La această întrebare vom încerca să răspundem noi, astăzi, și vom arăta că pasul în spate făcut de ex-consilierul PDL-isto – PNL -ist, a fost dictat, cel mai probabil, de rațiuni ….penale.
Participație improprie la furt
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, la data de 13.05.2019, inculpatul Enuță Ionel a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru participație improprie la furt.
Potrivit materialului de urmărire penală, la data de 14.02.2014, organele de cercetare penală din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că i-au prins în flagrant pe numiții Anghel Steluță, Anghel Ion și Bunea Gheorghe, în timp ce tăiau mai multe șine de cale ferată de la două segmente de linii necirculate, din incinta SC PAL SA Brăila. La locul faptei a sosit imediat Mihai George care a declarat că el este șeful pazei la SC ONE PROTECTION SECURITY SRL Brăila – administrată de Enuță Ionel, firmă ce avea drept obiectiv de pază SC PAL SA.
Cercetările au stabilit că Enuță Ionel, în calitate de administrator al ONE PROTECTION SECURITY (prestator), avea încheiat contract de prestări servicii cu SC PAL SA, prin lichidatorul judiciar SIERA QUADRANT SPRL Bacău (beneficiar), obiectul contractului fiind ”paza și supravegherea locațiilor aparținând societății beneficiare”.
În incinta PAL SA erau materiale de cale ferată (șină tip T49, plăci, inele resor), ce aparțineau Companiei Naționale de Căi Ferate București, cale ferată ce nu mai făcea parte integrantă din instalațiile de siguranță și dirijare a traficului feroviar.
Procurorii îl acuză pe Enuță că și-a instigat oamenii să fure șinele de cale ferată și să le valorifice, pe post de fier vechi, în societăți de profil din Brăila și Galați. Banii, spun anchetatorii, au ajuns în posesia administratorului-inculpat.
Cercetările la fața locului au arătat că lipseau 530 de metri de șină, împreună cu materialul de prindere aferent (tirfoane, buloane, plăci prindere, inele resort, clești tip k). Inițial, Compania Națională de Căi Ferate s-a constituit parte civilă cu suma de 133.633 lei. Ulterior, compania a revenit asupra prejudiciului și a rămas la suma de 20.128 lei – daune materiale.
Martori ai acuzării în acest dosar au fost chiar agenții de pază ai SC ONE PROTECTION SECURITY. Aceștia au declarat că în perioada 24.01 – 12.02.2014, la intervenția șefului lor direct, Mihai George, i-au lăsat în incinta PAL SA pe Anghel Steluță, Anghel Ion și Bunea Gheorghe, pentru a tăia șine de cale ferată cu aparate de tăiat cu flacără, tip autogen. Anghel Steluță și Bunea Gheorghe au declarat, la rândul lor, că au fost ”invitați” la fier vechi chiar de șeful obiectivului de pază, Mihai George, și de administratorul Enuță Ionel, acesta fiind motivul pentru care au fost convinși că participă la o acțiune legală. Mihai George a întărit declarațiile celorlalți, spunând că toată operațiunea de tăiere-transport-valorificare a avut loc la comanda lui Enuță Ionel care, de altfel, ar fi ajuns și în posesia banilor rezultați. Acesta a mai spus că era convins că totul a fost legal.
Prin urmare, deși, inițial, inculpate, în acest dosar, au fost mai multe persoane, doar Enuță Ionel a fost trimis în judecată, pentru participație improprie furt. Acesta și-a rezervat dreptul de a nu face declarații cu privire la fapta penală. Dosarul se află, în prezent, pe rolul Judecătorie Brăila. Potrivit art. 52 ali. 3 Cod penal, ”determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenție, la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăție, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune”. În cazul de față, fiind vorba despre infracțiunea de furt prevăzută de art. 228 alin. 1 Cod penal, dacă este găsit vinovat, Enuță Ionel riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni, la 3 ani sau amendă. Cu alte cuvinte, în cel mai rău caz, cel al condamnării, viitorul politic al acestuia ar fi compromis.
Doar afaceri!
Așa cum precizam, Enuță Ionel a ieșit doar din viața publică, odată cu noile complicații juridice. Societatea de pază și protecție care se regăsește în rechizitoriul de mai sus este istorie, fostul consilier continuându-și activitățile în domeniu prin intermediul altor societăți similare, printre care și SC SORECAR GUARD SRL Brăila, cu sediul social în comuna Cazasu și Centru de Monitorizare și Recepție a Alarmelor pe strada Griviței nr. 496 – în clădirea fostului restaurant ”Modern” unde, după cum știți, a poposit pentru priveghere și trupul neînsuflețit al lui Dumitru Buricea, fostul lider al lumii interlope brăilene.
Vă reamintim că trei agenți de pază ai SORECAR GUARD apar și în dosarul în care Dasaev este judecat pentru tentativă de omor, aceștia fiind acuzați de mărturie mincinoasă.
Și SORECAR GUARD este contractorul preferat al instituțiilor publice locale (și nu numai!) – în frunte cu Primăria și Prefectura Brăila, abonat la bani publici încă din anul 2017, cu 108 contracte la activ, în valoare totală de 1.806.144 lei, adică 372.401 euro.
Potrivit sicap.ai, pe lista instituțiilor/companiilor care, prin contracte reînnoite, au beneficiat/beneficiază de serviciile de pază, monitorizate și/sau protecție ale firmei, se numără:
– Instituția Prefectului – Județul Brăila, pentru servicii de pază, monitorizare sistem de alarmă la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor;
– Compania Națională de Investiții, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – pentru paza Bazinului de Înot Olimpic din Brăila;
– Casa Județeană de Pensii Brăila;
– Casa de Asigurări de Sănătate Brăila;
– Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila;
– Administrația Piețelor și Târgurilor;
– SC BRAICAR SA;
– Căminul pentru persoane vârstnice ”Sf. Petru și Pavel”;
– Asociația Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă Brăila;
– Serviciul de Utilitate Publică și Gospodărire Locală Brăila.
La cele de mai sus se adaugă mai multe unități școlare de pe raza municipiului și județului Brăila. În 2023, SC SORECAR GUARD SRL a ocupat locul 1 în Top Afaceri România, pe sectorul ”activități de investigații și protecție”. Anul trecut, firma apărea pe risco.ro cu 90 de angajați și un profit de 1.769 lei, la o cifră de afaceri de 3.999.281 lei.