După un an de urmărire penală și șapte ani de cercetare judecătorească, pentru toți inculpații judecați în cel mai mare dosar de corupție și braconaj din estul României, a intervenit prescripția faptelor.
Chiar și fără prescripție, procesul ar fi încetat oricum pentru Oprea Dumitru, zis ”Titel Crăcănatu” și Ioan Racman, om de afaceri din Ialomița, ambii fiind decedați.
Boală lungă
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Galați a hotărât încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților din dosarul ”Mafia Peștelui”, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale. S-au prescris, de asemenea, și celelalte fapte din dosar și anume: abuzul în serviciu, comercializarea de produse alterate, pescuitul electric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice, pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiție, și distrugerea icrelor embrionate de pește în zonele de reproducere naturală, pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție, procesarea, fără drept, a produselor obținute din pescuit sau acvacultură, deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește, producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament, cu excepția setcilor folosite pentru pescuitul calcanului, cu mărimea ochiului de minimum 400 mm.
Procesul penal pornit împotriva inculpaților Oprea Dumitru, zis ”Titel Crăcănatu” și Ioan Racman (afacerist din Ialomița), încetează ca urmare a decesului celor doi.
Statul vrea despăgubiri și păstrează bunurile confiscate
Instanța a admis acțiunea civilă formulată de Statul Român, prin Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, în calitate de administrator al resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale și obligă 7 din cei 20 de inculpați la plata de daune materiale în sumă totală de 31.938 lei. Obligă inculpații și la plata către stat a sumei totale de 127.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Totodată dispune confiscarea specială a bunurilor folosite de inculpați la săvârșirea faptelor sau dobândite de inculpați prin săvârșirea faptelor, printre care se numără zeci de plase tip setei din fir monofilament și ambarcațiuni cu sau fără motor.
Sentința Tribunalului Galați nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel, în termen de 10 zile de la comunicare.